078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

In het kader van de klimaatdoelstellingen en het Convenant Enterische emissies zijn ondertussen een hele reeks voedermaatregelen praktisch beschikbaar zoals Bovaer (3-NOP), nitraat, geëxtrudeerd lijnzaad, koolzaadvet of een combinatie van deze producten. Elk van deze producten realiseert in meerdere of mindere mate een daling van de methaanemissies uit de pensvertering van de koeien.

Overzichtsrapport aantal lactatiedagen

Om bij melkkoeien voldoende product te gebruiken volgens de voorwaarden van de ecoregeling, is het belangrijk dat je als veehouder inzicht hebt in het totaal aantal lactatiedagen van de ganse kudde. En dat is niet altijd eenvoudig, want de ecoregelingen lopen op kalenderbasis terwijl de lactatieperiode over kalenderjaren heen kan lopen. Veehouders die dit jaar een ecoregeling ‘voedermanagement bij rundvee’ hebben afgesloten, kunnen bij DGZ een overzicht op bedrijfsniveau opvragen. Het totaal aantal lactatiedagen kun je als basis gebruiken om de aangekochte hoeveelheden product te checken.

Hoe rapport aanvragen?

Je stuurt heel eenvoudig een mailtje naar info@dgz.be met vermelding van ‘opvragen rapport voedermaatregel’, welke voedermaatregel je toepast en vanaf welke startdatum (1 januari of 31 mei) je in 2023 deelneemt aan de ecoregeling.

DGZ bezorgt jou dan het rapport dat het totaal aantal lactatiedagen over al jouw melkkoeien weergeeft voor de aangevraagde periode. Let wel, voor de ecoregeling is het ook noodzakelijk dat alle dieren (koeien en kalveren) correct en tijdig geïdentificeerd en geregistreerd worden.

Aan het opvragen van het eerste rapport bij DGZ zijn geen kosten verbonden. Voor bijkomende rapporten zal per aangevraagd rapport een administratieve kost aangerekend worden (zie tarievenlijst, ‘Tarieven rundvee’). In de toekomst zal je dit rapport zelf via Veeportaal op elk moment kunnen raadplegen.

Aangepaste voorwaarden ecoregeling

Een aantal voedermaatregelen hebben ook een kostprijs. Daarom is er de ecoregeling ‘voedermanagement bij rundvee’ binnen het GLB, die melk- en vleesveehouders jaarlijks kunnen aanvragen via de verzamelaanvraag. Voor 2024 is er een bijsturing van de ecoregeling ‘voedermanagement bij rundvee’ gepland, onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Comissie en van de Vlaamse regelgeving.

Alle info hierover lees je in het artikel op de website van het Departement Landbouw en Visserij.