078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wat is Histomonas meleagridis?

Histomonas meleagridis is een microscopische protozoa (eencellig organisme) die zich voortplant via binaire deling. Deze parasiet is erg kwetsbaar en kan slechts enkele uren overleven in de externe omgeving. Heterakis gallinarum, een rondworm die leeft in de blindedarm van o.a. kippen en kalkoenen, kan als tussengastheer belangrijk zijn in de overdracht van de Histomonas. In de eieren van deze nematode kan Histomonas lange tijd overleven. Op deze manier kan de omgeving gedurende lange tijd besmet zijn of kan de infectie direct of indirect overgedragen worden op ander pluimvee. De eieren van deze rondworm worden via de ontlasting in de omgeving verspreid en kunnen tot wel twee jaar levensvatbaar blijven.

Symptomen en gevolgen van besmetting

Binnen kalkoenenpopulaties kan H. meleagridis ook direct van vogel tot vogel worden overgedragen. De histomonaden vermenigvuldigen zich snel in de caecale weefsels en veroorzaken ernstige necrose. Vervolgens kunnen ze via het vaatstelsel naar de lever migreren, waar ze karakteristieke kraterachtige necrotische weefselschade veroorzaken. De symptomen verschijnen binnen zeven tot twaalf dagen na infectie en omvatten verminderde eetlust, slechte groei, verhoogde dorst, zwavelgele diarree, lusteloosheid, hangende vleugels en verwarde veren. Sterfte bij kalkoenen kan zeer hoog zijn (80-100%), bij kippen veroorzaakt H. meleagridis minder schade. Niettemin kunnen uitbraken ook hier leiden tot een algehele slechte prestatie van de populatie, met hoge morbiditeit en matige sterfte tot gevolg.

PCR-resultaten snel beschikbaar

Merk je symptomen bij de dieren die kunnen wijzen op een besmetting met Histomonas of is er sprake van verhoogde sterfte op het bedrijf? Dan kan een PCR-onderzoek uitsluitsel geven. Doordat het DGZ Labo dit onderzoek dagelijks uitvoert, heb je bovendien snel resultaat.

Wat houdt een PCR-onderzoek naar Histomonas meleagridis in:

  • Geschikt voor de matrix orgaan (lever, caecum). Kadavers kunnen worden onderzocht via autopsie of de dierenarts kan een orgaanpakket binnenbrengen.
  • Zowel individueel als gepoold tot max. 5.
  • Wordt dagelijks uitgevoerd.
     
Meer weten?

Wil je meer informatie over deze PCR of de prijs ervan? Neem dan contact op met onze helpdesk op 078 05 05 23 of mail naar helpdesk@dgz.be. Onze medewerkers helpen je graag verder.