078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Om pneumonie op het landbouwbedrijf vast te stellen, is echografie van de longen de meest betrouwbare methode. De universiteit Gent ontwikkelde een snelscan longecho methode die niet alleen op een betrouwbare manier maar ook snel pneumonie kan opsporen. Dankzij de snelscan longecho techniek kan tijdig ziekte vastgesteld worden en zorgt een gepaste behandeling dat de economische schade beperkt wordt.

In 2020 startte het VLAIO PneumoNEE project met de toepassing van de snelscan longecho samen met andere beslissingsondersteunenende tools voor kalverpneumonie op Vlaamse bedrijven. Eerder onderzoek van PneumoNEE toonde aan dat op een Vlaams bedrijf, zelfs buiten het griepseizoen, gemiddeld 28,8% (0-100%) van de kalveren subklinische pneumonie heeft en 11,8% (0-60%) klinische pneumonie. In totaal dus goed voor 40% van de kalveren.

Hoe schakel je het PneumoNEE-team in?

Benieuwd hoe het met de luchtweggezondheid bij de kalveren op jouw bedrijf gaat? Merk je te veel hoest op in de stal of is er misschien eerder al pneumonie vastgesteld bij één of meerdere kalveren?

Bespreek deelname aan het project met je bedrijfsdierenarts en contacteer het PneumoNEE-team via onderstaande gegevens of via de regiodierenarts van DGZ:

PneumoNEE team UGent: info@pneumonee.be.
PneumoNEE team DGZ: helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23.

Meer info op www.pneumonee.be.

Foto: Snelscan longecho bij kalf (foto DGZ).