078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier
Het belang van Monitoring

Zoals benadrukt in een vorig nieuwsitem, brengt PRRSV aanzienlijke risico’s met zich mee voor varkensbedrijven. Om deze risico’s te beheersen en de kans op besmetting te minimaliseren, is het essentieel om eerst de huidige situatie in beeld te brengen: circuleert PRRSV op jouw bedrijf, en zo ja, bij welke diercategorie(ën)? Een eenmalige monstername geeft slechts een momentopname weer. Daarom is regelmatige Monitoring noodzakelijk om te controleren of de situatie op je bedrijf stabiel blijft of verandert, en of er mogelijk insleep is van nieuwe PRRSV-stammen. Met deze informatie kan jouw bedrijfsdierenarts je ondersteunen bij het ontwikkelen van een op maat gemaakte PRRS-aanpak voor jouw bedrijf, die indien nodig kan worden aangepast.

Een bondgenoot in de strijd tegen PRRSV

Het PRRS-programma biedt de geschikte tools om jou te ondersteunen in de strijd tegen PRRSV. Sinds de lancering hebben al 350 varkenshouders deelgenomen aan één van de PRRS-Monitors! Uit de testresultaten van 2023 bleek dat op ongeveer 30% van de deelnemende bedrijven het virus niet werd aangetroffen in het bloed van de gespeende biggen. Deze veehouders hebben, zelfs in varkensdense regio's, een enorme stap gezet naar een betere PRRS-controle op hun bedrijf. Voor hen is een nauwgezette opvolging essentieel, zowel om verdere vooruitgang te boeken als om eventuele insleep snel te detecteren en gepast in te kunnen grijpen. De overige 70% van de deelnemende bedrijven testten echter wel positief, wat betekent dat er nog steeds PRRSV circuleerde in de biggenafdelingen. Ook voor deze bedrijven is goede Monitoring onmisbaar om de situatie nauwlettend op te volgen en passende maatregelen te kunnen nemen.

Voordelen van Monitoring

PRRS-Monitoring is een onmisbare tool voor elk type bedrijf om de PRRS-status in beeld te brengen, op te volgen en aan te pakken. Het biedt ook vele extra voordelen:

  • Een uitgebreid aanbod van verschillende Monitors om uit te kiezen, zodat je de Monitor kan kiezen die het beste past bij jou en je bedrijf.
  • Na elke staalname ontvang je een overzichtelijk rapport met jouw resultaten en status in vergelijking met andere bedrijven.
  • Als het virus wordt gedetecteerd in één van de stalen van je bedrijf, wordt sequenering uitgevoerd: zo weet je precies welke stam op je bedrijf circuleert en wanneer er een nieuwe stam opduikt.
  • Je profiteert van een mooie korting op de PRRSV-analyses omdat het Sanitair Fonds een groot deel van het bedrag financiert:
    • 10 euro korting per ELISA-onderzoek.
    • 35 euro korting per PCR-analyse.
    • Volledige vergoeding van de sequenering (typering van het virus) door het Fonds.
  • Geen zorgen over het plannen van staalnames: wij informeren jou en je dierenarts wanneer het tijd is voor de volgende staalname.
  • Extra voordelen voor bedrijven die al langere tijd deelnemen aan het PRRS-programma:
    • De mogelijkheid om gelten (zowel aankoop als eigen opfok) te onderzoeken op de aanwezigheid van PRRSV (via PCR-onderzoek) vóór introductie in de zeugenstapel.
    • Samen met de bedrijfsdierenarts kun je beroep doen op een DGZ-dierenarts om de resultaten te bespreken en indien nodig aanvullende PRRSV-analyses op maat van het bedrijf te laten uitvoeren. 
Hoe inschrijven?

Wil jij ook genieten van deze voordelen en starten met de aanpak van PRRS op je bedrijf? Schrijf je dan nu in via dit formulier. Op de PRRS-website vind je meer informatie over het programma en de verschillende Monitors.