078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De PRRSV-stam ‘Rosalia’ circuleert al sinds 2021 in Spanje. Tot nu toe werden geen PRRSV-uitbraken gerapporteerd of onderzocht die doen vermoeden dat 'Rosalia' in ons land is, noch bij de DGZ regiodierenartsen, noch in de autopsiezaal van DGZ. Er is echter geen garantie dat een gevonden PRRSV-stam al dan niet de nieuwe ‘Rosalia’-variant is. Daarvoor is verdere sequentiebepaling nodig. Een Whole Genome Sequencing kan daarbij helpen, want deze techniek bepaalt de structuur van de volledige PRRSV-stam, wat ons veel leert over de stam die op een bedrijf circuleert. Daarom maakt het nieuwe Veepeiler Varken project gebruik van de PathoSense-technologie waarbij bepaalde geselecteerde PRRS-stammen worden gesequeneerd.

   

Hoe verloopt het project?

Vanaf 1 juli 2023 sequeneert het DGZ Labo bepaalde PCR-positieve stalen, afkomstig van bedrijven met een klinisch beeld gelinkt aan PRRS, om de gevonden virusstam verder te analyseren. Die analyse kan uitgevoerd worden op PCR-positieve serumstalen of verworpen vruchten (met een Ct-waarde lager dan 27). Veepeiler Varken komt tussen in de analysekost van het PathoSense-onderzoek.

   

Hoe deelnemen?

Ben je varkenshouder en heb jij op je bedrijf klinische symptomen gelinkt aan PRRS? Of ben je dierenarts en heb je klanten-varkenshouders waar dit het geval is? Is er bovendien reeds een PRRS PCR-onderzoek uitgevoerd van serum of de verworpen vruchten met een positief resultaat en een Ct-waarde lager dan 27? Dan zijn jullie geschikte kandidaten om stalen te bezorgen die dit onderzoek naar deze nieuwe stam kunnen ondersteunen. Meld je aan bij onze helpdesk, door te bellen naar 078 05 05 23 of te mailen naar helpdesk@dgz.be. Een van onze varkensdierenartsen, Tamara Vandersmissen of Caroline Bonckaert, zal daarna contact met jou opnemen.