078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Op onze Gezondedierenblog vind je het artikel met de uitgebreide samenvatting en enkele foto's van onze succesvolle PRRS-studiedag.

   

   

Hieronder vind je een kort overzicht van alle sprekers en de onderwerpen die zij belichtten tijdens de studiedag.

De namiddag werd ingeleid door Kirstine Ceulemans, Celhoofd van de cel Dieren binnen de dienst Sanitair Beleid Dieren en Planten van de FOD Volksgezondheid. Zij gaf meer info over het opzet van het PRRS -programma. Na deze introductie gaf professor Hans Nauwynck (UGent) een stand van zaken over de pathogenese van PRRSV en de immuniteit. Vervolgens bracht Jorian Fiers, doctoraatsstudent bij UGent/Sciensano, een samenvatting van zijn onderzoek. Karlijn Eeninck, varkensdierenarts bij de Royal GD in Nederland, sloot het eerste deel van de studiedag af met een overzicht van het huidige PRRS-programma in Nederland.

Na de pauze gaf Tamara Vandersmissen (DGZ) een overzicht van de huidige PRRS-monitors (zie figuur hieronder). Frank Vandenbussche van Sciensano lichtte toe hoe het rapport met de onderzoeksresultaten van de ingezonden stalen dat de dierenarts en veehouder ontvangen precies geïnterpreteerd moet worden en hoe je de info kan gebruiken op het varkensbedrijf. Tot slot eindigden Dimitri De Meyer (dierenarts bij Vedanko en secretaris van de KI-vereniging VVKIC vzw) en Wouter Deley (Hypor) met een toelichting over hoe respectievelijk de KI-sector en de fokkerij hun bijdrage leveren in de strijd tegen PRRSV in België.

Vanwege de vele positieve reacties zijn wij ervan overtuigd dat we deze studiedag in de toekomst moeten herhalen. Bedankt aan alle aanwezigen om deze dag tot een succes te maken!