078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Een goede bioveiligheid is onmisbaar voor varkensbedrijven om zich te beschermen tegen de insleep van Afrikaanse Varkenspest en andere ziekten. Ook in de strijd tegen antibioticaresistentie speelt bioveiligheid een cruciale rol.

De beste manier om de bioveiligheid op een bedrijf naar een nog hoger niveau te tillen, begint met een grondige analyse van de risico’s. Daarom is vanaf 1 juni 2021 de verantwoordelijke van elk varkensbedrijf verplicht om zijn bedrijfsdierenarts een risico-enquête te laten uitvoeren om de risico’s voor insleep van aangifteplichtige varkensziekten te beperken. Heb je veel of weinig dieren, of heb je op dit moment zelfs geen dieren op je beslag, je bent sowieso verplicht om deze analyse dit jaar nog te laten uitvoeren. Enkel voor bedrijven die gezelschapsvarkens houden is dit niet verplicht, maar om bioveiligheidsredenen wel uitermate aanbevolen. Daaraan gekoppeld moet er binnen de 30 dagen na het invullen van deze enquête ook een actieplan opgesteld zijn. Ben je volledig gestopt met het houden van varkens? Dan hoef je deze risico-enquête niet meer te laten uitvoeren, maar is het wel van belang om voor het einde van het jaar je stopzetting aan DGZ te melden (gebruik hiervoor het stopzettingsformulier).

Veehouders op wiens bedrijf dit jaar nog geen bioveiligheidsaudit werd uitgevoerd, raden we aan om zo snel mogelijk contact met hun dierenarts op te nemen zodat hij de bioveiligheidsaudit nog voor het einde van het jaar kan uitvoeren.

Meer informatie over deze regelgeving vind je in de omzendbrief van het FAVV.

FarmFit: een handig hulpmiddel voor bedrijfsdierenartsen

De FarmFit applicatie, ontwikkeld door DGZ en ARSIA, maakt een vlotte opvolging van bedrijfsbezoeken mogelijk. Een extra voordeel van FarmFit: in de app kan de dierenarts – uiteraard in overleg met de veehouder - heel gemakkelijk een rapport aanmaken op basis van de resultaten van de bioveiligheidsaudit en het bijhorend actieplan. Daarna kan hij het rapport met 1 klik delen met de veehouder maar ook doorsturen naar het FAVV.

  

Meer weten over FarmFit?

Alle info over FarmFit vind je op www.farmfit.be.
Je kunt ook altijd contact opnemen met DGZ via helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23.

  

Ben je dierenarts en wil jij ook FarmFit account?

Registreer je dan snel via de link hieronder!