078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De verantwoordelijke van elk varkensbedrijf, ongeacht het aantal dieren, is sinds 1 juni 2021 verplicht om zijn bedrijfsdierenarts een risico-enquête over de insleep van aangifteplichtige varkensziekten te laten uitvoeren. Via een vragenlijst op het FarmFit-platform, evalueert deze enquête, ook wel bioveiligheidsaudit genoemd, hoe goed jouw bedrijf scoort op het vlak van bioveiligheid. Het doel van deze bioveiligheidsaudit is om te helpen om een goede bioveiligheid op jouw bedrijf te waarborgen, wat essentieel is om de Belgische varkensbedrijven te beschermen tegen de insleep van aangifteplichtige ziekten en om antibioticaresistentie te bestrijden.

   

Tijd voor een nieuwe enquête?

Elk bedrijf moet deze risico-enquête jaarlijks herhalen, met tussen 2 opeenvolgende enquêtes een minimum van 10 maanden en een maximum van 14 maanden. Werd de enquête op jouw bedrijf langer dan 10 maanden geleden uitgevoerd, neem dan zeker contact op met je bedrijfsdierenarts om een nieuwe enquête te laten uitvoeren.

   

De regelgeving maakt een onderscheid tussen varkensbedrijven met 3 of minder varkens en de varkensbedrijven met meer dan 3 varkens:  

  • Bij een varkensbedrijf met meer dan 3 varkens is de risico-enquête gebaseerd op de Biocheck van de UGent, aangevuld met een aantal vragen omtrent de wettelijke verplichtingen. 
  • Bij een varkensbedrijf met 3 of minder varkens bestaat de risico-enquête enkel uit vragen omtrent de wettelijke verplichtingen. 

Voor de houders van gezelschapsvarkens is de risico-enquête niet verplicht maar wel sterk aanbevolen

FarmFit: een handig hulpmiddel voor bedrijfsdierenartsen

Met de FarmFit app kan jouw bedrijfsdierenarts de wettelijk verplichte risico-enquête voor varkensbedrijven invullen én gelijktijdig een bijhorend actieplan opmaken. Eenmaal ingevuld wordt de nodige informatie automatisch gedeeld met het FAVV.