Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Risico-enquête voor varkensbedrijven

Vanaf 1 juni 2021 is de verantwoordelijke van elk varkensbedrijf verplicht om een risico-enquête over de insleep van aangifteplichtige varkensziekten te laten uitvoeren door de bedrijfsdierenarts en een daaraan gekoppeld actieplan op te stellen binnen de 30 dagen na het invullen van deze enquête.

De regelgeving maakt een onderscheid tussen varkensbedrijven met 3 of minder varkens en de varkensbedrijven met meer dan 3 varkens:

  • Indien het bedrijf meer dan 3 varkens heeft, is de risico-enquête gebaseerd op de Biocheck van de UGent, aangevuld met een aantal vragen over wettelijke verplichtingen.
  • De risico-enquête voor de varkensbedrijven met 3 of minder varkens bestaat enkel uit vragen omtrent wettelijke verplichtingen.
  • Voor de houders van gezelschapsvarkens is de risico-enquête niet verplicht maar wel sterk aanbevolen.

Indien er gebreken zijn met betrekking tot de wettelijke verplichtingen is het verplicht om een actiepunt toe te voegen. Deze wettelijke verplichtingen worden vanaf nu in de module ‘Bioveiligheidsaudit’ gekoppeld aan de FarmFit applicatie duidelijk aangeduid op de volgende manier: '(wet. verpl)'.

Meer informatie over deze regelgeving kan je terugvinden in de omzendbrief van het FAVV.
 

FarmFit: een handig hulpmiddel voor bedrijfsdierenartsen

Met de FarmFit app kan je deze risico-enquête en bijbehorend actieplan op een eenvoudige en zeer efficiënte manier overmaken aan het FAVV.

FarmFit is een applicatie die DGZ en ARSIA ontwikkeld hebben voor dierenartsen, om een vlotte opvolging van bedrijfsbezoeken mogelijk te maken. De app helpt je om samen met de veehouder voor een nog gezonder en fitter bedrijf te gaan.

Het FAVV vond in FarmFit de ideale tool om er de wettelijk verplichte risico-enquête voor varkensbedrijven aan te koppelen. Met de module ‘Bioveiligheidsaudit’, gefinancierd door het FAVV, kan je als bedrijfsdierenarts de risico-enquête op een gemakkelijke manier invullen én gelijktijdig een bijbehorend actieplan opmaken. Eenmaal ingevuld hoef je enkel het bezoekrapport aan te maken en toestemming te geven om de gegevens te delen met het FAVV. Vervolgens wordt de nodige info automatisch doorgestuurd.
 

Meer info?

  • Alle info over FarmFit en hoe je je kunt registreren vind je op www.farmfit.be.
  • Je kunt ook altijd contact opnemen met: DGZ via helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23.