Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'
Op woensdagvoormiddagen is DGZ Torhout enkel bereikbaar via de Noordlaan (wegens markt)

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het draaiboek Salmonella Actieplan Pluimvee (SAP) is een document voor pluimveehouders en dierenartsen waarin nuttige informatie teruggevonden kan worden over de aanpak van Salmonella op pluimveebedrijven.

Het vorige SAP dateert van 2013. Ondertussen is de wetgeving aangepast en is er nieuwe info beschikbaar. Deze veranderingen werden aangepast in deze nieuwe update. De focus van het document ligt echter op belangrijke risicofactoren voor salmonellabesmetting en de aanpak ervan. Enkele aandachtspunten voor een goede preventieve aanpak worden besproken, zoals een effectieve reiniging en ontsmetting. Naast deze specifieke info kan je in het document ook meer lezen over de salmonellabacterie zelf, de ziekte bij pluimvee en het gevaar ervan voor de mens.

Verder wordt er verwezen naar projecten waar je als pluimveehouder en dierenarts een beroep op kan doen, indien je ondersteuning wenst bij de bestrijding van Salmonella. Tot slot vind je in het SAP ook een handige checklijst terug die je samen met je bedrijfsdierenarts kan invullen om de risicofactoren bij de aanpak van Salmonella op je bedrijf te evalueren.