Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

In 2019 voldeed België aan de vooropgestelde Europese doelstellingen voor Salmonella bij fokpluimvee, leghennen en vleeskippen. Bij vleeskalkoenen voldeed België echter voor het tweede jaar op rij niet aan deze doelstelling en is er een verbetering van de salmonellabestrijding nodig. Salmonella Infantis blijft het meest voorkomende serotype bij zowel leghennen als vleeskippen. De kalkoenen bleven net als vorig jaar vrij van dit serotype. Bij deze pluimveecategorie was monofasische Salmonella Typhimurium het meest voorkomende serotype.

Resultaten fokpluimvee

Eén toom fokpluimvee was in 2019 tijdens de opfokfase positief voor een wettelijk bestreden serotype, meer bepaald Salmonella Infantis. Ook tijdens de productiefase was één toom positief voor Salmonella Infantis, één andere toom was positief voor Salmonella Typhimurium. Verder waren er geen positieve tomen voor de wettelijk bestreden serotypes bij het Belgische fokpluimvee.

Resultaten leghennen

Na 3 jaar uitsluitend negatieve resultaten voor de wettelijk bestreden serotypes bij de opfokfase van de leghennen waren er in 2019 twee tomen positief voor monofasische Salmonella Typhimurium. Bij leghennen in de productiefase waren vijf tomen positief voor Salmonella Enteritidis, twee tomen voor Salmonella Typhimurium en één toom voor monofasische Salmonella Typhimurium.

Resultaten vleeskippen

Het percentage vleeskippentomen positief voor Salmonella Enteritidis of Salmonella Typhimurium bij uitgangscontrole bedraagt 0,28% in 2019, wat een stijging is ten opzichte van 2018.