078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Resultaten fokpluimvee 

Twee tomen fokpluimvee waren in 2021 tijdens de opfokfase positief voor een wettelijk bestreden serotype, meer bepaald Salmonella Typhimurium. Ook tijdens de productiefase waren vier tomen positief voor (monofasische) Salmonella Typhimurium; een toom was positief voor Salmonella Infantis analoog voor Salmonella Enteritidis. Verder waren er geen positieve tomen voor de wettelijk bestreden serotypes bij het Belgische fokpluimvee. 

Resultaten leghennen 

Bij de opfokfase van de leghennen waren er in 2021 geen tomen positief voor wettelijk bestreden serotypes. Bij leghennen in de productiefase waren 11 tomen positief voor Salmonella Enteritidis en 3 tomen positief voor Salmonella Typhimurium. 

Resultaten vleeskippen 

Het percentage vleeskippentomen positief voor Salmonella Enteritidis of Salmonella Typhimurium bij uitgangscontrole bedroeg in 2021 0,27%, wat een stijging is ten opzichte van 2020. Het aantal positieve tomen voor Salmonella Infantis is licht gedaald ten opzichte van het vorige jaar. Salmonella Java is licht toegenomen. 

Meer weten 

Verder op onze website vind je de gedetailleerde resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen onderzocht in 2021, samen met de overzichten van eerdere jaren.