078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Resultaten fokpluimvee

Tijdens de opfokfase waren drie tomen fokpluimvee positief voor een wettelijk bestreden serotype in 2023, respectievelijk twee tomen met Salmonella Virchow en een toom met Salmonella Infantis. Tijdens de productiefase waren vier tomen positief voor een wettelijk te bestrijden serotype, respectievelijk één voor Salmonella Infantis en drie voor Salmonella Enteritidis.

   

Resultaten leghennen

Bij leghennen overschreed de prevalentie van de te bestrijden serotypen (2,26%) de Europese doelstelling van maximaal 2%. Bij de opfokfase van de leghennen waren er in 2023 geen tomen positief voor wettelijk bestreden serotypes. Er waren wel 4 tomen positief bij de ingangscontrole van eendagskuikens, respectievelijk één toom Salmonella Enteritidis en drie tomen Salmonella Kedougou. Bij leghennen in de productiefase waren 15 tomen positief voor Salmonella Enteritidis en twee voor Salmonella Typhimurium (incl. de monofasische variant).

    

Resultaten vleeskippen

Het percentage vleeskippentomen positief voor Salmonella Enteritidis of Salmonella Typhimurium bij uitgangscontrole bedroeg vorig jaar 0,17%, wat een lichte stijging is ten opzichte van 2022 (0,15%). Het aantal tomen positief voor Salmonella Infantis is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Salmonella Paratyphi B var. Java is het serotype dat in 2023 het meeste voorkwam (92 tomen), een stijging in vergelijking met 2022 (55 tomen).

    

Resultaten vleeskalkoenen

In 2023 testte geen enkele van de onderzochte tomen vleeskalkoenen positief voor Salmonella op uitgangscontrole. 

    

Meer weten

Verder op onze website vind je de gedetailleerde resultaten van de Salmonella-analyses en een overzicht van de Salmonella-serotypes bij Belgische pluimveetomen onderzocht in 2023, samen met de overzichten van eerdere jaren.

Salmonellaproblemen? DGZ biedt ondersteuning!

Heb je te maken met Salmonella op je pluimveebedrijf en wil je komaf maken met deze hardnekkige bacterie? Check dan de lopende projecten van DGZ en stel je kandidaat.

  • In het project Spoor de Salmonella-besmettingsbron op brengen we aan de hand van een uitgebreid bemonsteringsprotocol de risicoplaatsen in de pluimveestal in kaart, waardoor Salmonella gerichter kan worden aangepakt.
  • In het project Coaching reiniging en ontsmetting beoordelen we de reiniging en ontsmetting aan de hand van een visuele score en een uitgebreide staalname van de pluimveestal en de omgeving. Met de resultaten kun je aan de slag om alle maatregelen die je toepast om Salmonella aan te pakken, te optimaliseren.

Heb je interesse of wil je meer info?

Neem contact op met DGZ pluimveedierenarts Joke Van Raemdonck (joke.vanraemdonck@dgz.be of bel een van onze DGZ helpdeskmedewerkers op 078 05 05 23 en vraag naar Joke).