078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

PRRS komt voor op de meeste Vlaamse varkensbedrijven en zorgt onder andere voor verminderde afweer bij de varkens. Hierdoor worden biggen gevoeliger voor andere infecties en kunnen allerlei problemen optreden. Heb je problemen in de biggenafdeling, zijn jouw biggen al bij het spenen positief voor PRRSV? En wil je hier iets aan doen? Dan is de eerste stap nagaan wanneer de infectie plaatsvindt. De aanpak van het probleem zal namelijk afhankelijk zijn van het tijdstip van infectie.

In dit nieuw project helpt Veepeiler Varken bedrijven om uit te zoeken wanneer hun biggen geïnfecteerd worden, waarna de risicofactoren kunnen opgespoord worden zodat er samen met de varkenshouder en zijn bedrijfsdierenarts een plan van aanpak kan opgesteld worden met als doel gezondere biggen te houden.

Wie kan deelnemen?

Om aan dit nieuwe project te kunnen deelnemen moet je kunnen aantonen dat je biggen positief zijn voor PRRSV kort na opzet in de biggenafdeling.

Ken je de PRRSV-status van je biggen nog niet? Dan kan je beroep doen op de PRRS-Monitor Biggen, een nuttig instrument om te weten te komen of en wanneer je biggen positief testen aan de hand van een PCR-test. Meer info over de PRRS-Monitors vind je terug op de PRRS-website. Wil je inschrijven voor de PRRS-Monitor, dan kan dat via deze inschrijvingslink.

Wat houdt het project in?

  • We gaan na of de biggen op je bedrijf al bij geboorte positief zijn voor PRRSV. Dit doen we door “processing fluids”, dit is vocht dat verkregen wordt uit gecoupeerde staartjes en castratiemateriaal, te testen op aanwezigheid van PRRSV aan de hand van een PCR-test.
  • Per bedrijf onderzoeken we 2 pools processing fluids: een pool van biggen van eersteworpszeugen en een pool van biggen van meerdereworpszeugen.
  • Veepeiler biedt de deelnemende bedrijven bijkomende begeleiding waarbij we samen met de veehouder en zijn bedrijfsdierenarts op zoek gaan naar mogelijke risicofactoren en een plan van aanpak opstellen en opvolgen.
  • Deelnemende bedrijven zullen gevraagd worden om te blijven deelnemen aan de PRRS-Monitor Biggen tijdens de loopduur van het project.

Hoe kan je deelnemen?

Heb je interesse om deel te nemen aan het project of wil je graag meer info?

Neem dan contact op met de helpdesk van DGZ via telefoon: 078 05 05 23 of e-mail: helpdesk@dgz.be.