Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'
Op woensdagvoormiddagen is DGZ Torhout enkel bereikbaar via de Noordlaan (wegens markt)

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Pas gespeende biggen maken een moeilijke periode door. In deze periode kunnen namelijk verschillende stressfactoren aanleiding geven tot gezondheidsproblemen en mindere prestaties. Hoe vlotter de biggen opstarten in de biggenafdeling, hoe minder vatbaar ze zullen zijn voor ziektes zoals speendiarree, streptokokkeninfecties of slingerziekte. Doordat de biggen gezonder zijn, zullen ze ook technisch beter presteren. Dit leidt niet alleen tot een betere gezondheid van het hele bedrijf maar rendeert ook in de economische resultaten, zowel in de biggenafdeling als bij de vleesvarkens.

Als varkenshouder heb je er dus alle baat bij om het speenproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Binnen het demonstratieproject “Optimaal Speenmanagement: gerichte coaching naar een betere gezondheidsstatus” verzamelden we samen met de andere partners Inagro, UGent en PVL (Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw) heel wat praktische informatie, handige tips tips en ervaringen over de periode rond het spenen. Al die informatie kun je nu raadplegen in een overzichtelijke brochure op onze website. We overlopen o.a.:

  • de meest voorkomende ziektes,
  • de risicopunten in de kraamstal en de biggenafdeling,
  • we lichten het PDCA-principe toe (Plan-Do-Check-Act) waarmee je je eigen management kunt beoordelen én verbeteren.

    

Maak gebruik van de tips in de brochure en breng de gezondheidsstatus van je dieren en je bedrijf naar een nog hoger niveau!

Het project “Optimaal Speenmanagement: gerichte coaching naar een betere gezondheidsstatus” kwam tot stand met de steun van  www.vlaanderen.be/pdpo en www.ec.europa.eu/agriculture.

Logo ELFPO