078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

In september 2018 werd de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest (AVP) bevestigd bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Dit leidde tot een reeks maatregelen op verschillende niveaus om de insleep en verspreiding van AVP in varkensbedrijven te voorkomen. Gelukkig bleken deze maatregelen effectief, want eind 2020 werd België terug officieel vrij van AVP verklaard.

Een van de maatregelen was het verbod op medische behandeling van een groep zieke varkens zonder eerst een erkende dierenarts te raadplegen voor een diagnose en het nemen van monsters voor onderzoek op AVP. Hoewel AVP sindsdien is uitgeroeid, bleef deze regel van kracht. Op 15 december 2023 werd echter een wijziging gepubliceerd in het ministerieel besluit van 15 januari 2021 houdende maatregelen ter preventie van Afrikaanse varkenspest. Hierdoor zal het vanaf 25 december 2023 niet langer verplicht zijn om monsters in te zenden voor AVP-onderzoek vóór elke behandeling van een groep zieke varkens en wordt de financiering van monsteranalyses door het FAVV op 1 januari 2024 stopgezet. Vanaf dan worden enkel de analyses van verdenkingen gemeld door de dierenarts of het laboratorium aan de LCE’s nog ten laste genomen van het FAVV.

Bioveiligheid blijft belangrijk

Het blijft belangrijk om alert te zijn voor insleep van allerlei ziekten. Dat kan dankzij een goede bioveiligheid. Die beschermt niet alleen tegen insleep van AVP en andere ziekten maar helpt ook in de strijd tegen antibioticaresistentie. Aan de hand van de bioveiligheidsaudit die ieder jaar uitgevoerd moet worden, kunnen varkenshouders trouwens samen met hun dierenarts de bioveiligheidsstatus en het management van het bedrijf nauwgezet opvolgen.