In het weekend van 13, 14 en 15 september werd Sanitel naar een nieuw informatica-platform overgebracht. De migratie verliep goed, maar de performantie van Sanitel was voorbije dagen van die aard dat ze bij bepaalde gebruikers vaak lange wachttijden veroorzaakte en onterechte foutmeldingen gaf. Op 18 september werden correcties doorgevoerd waardoor de werking van Sanitel opnieuw acceptabel is. Er kunnen nog kleine of individuele problemen opduiken, maar zonder impact op de algehele performantie. In de loop van de volgende dagen volgt communicatie over de datum waarop de performantie van Sanitel weer als normaal wordt beschouwd en wanneer de ontbrekende registraties uiterlijk moeten gebeuren.

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Deze uitbreiding betekent dat de bedrijven die in de al bestaande zone rond de eerdere uitbraken in Winnezeele en Rexpoede gelegen zijn (zie kaart: in de overlap van de blauwe zone met de rode zone) langer aan de maatregelen onderworpen worden, aangezien de geplande datum van opheffen van dat stukje van de oude zones normaliter in de tijd verschuift. Er zijn geen nieuwe gemeenten betrokken in de verschuiving.

Bestaande en nieuwe beschermingszone vogelgriep FR-WVL
Op de kaart wordt de nieuwe bewakingszone in rood aangegeven, de bestaande zones in blauw. (Bron: FAVV)

Voor professionele houders gelden bijkomende voorzorgsmaatregelen die kunnen geraadpleegd worden via de website van het FAVV

Verder werden in ons land nog 2 bijkomende besmettingen met het hoogpathogene H5N1-virus vastgesteld bij wilde vogels, namelijk een torenvalk in Alveringem, in de onmiddellijke omgeving van het besmette bedrijf, en een meeuw in Oostende.

Niet alleen in het noorden van Frankrijk is de virusdruk hoog, ook in de rest van Europa blijft het virus rondwaren: bv. in Zuid-Frankrijk (recent een besmetting op een eendenhouderij), het Verenigd Koninkrijk, Hongarije en Italië, waar de situatie zeer erg is.

Het gevaar van besmetting schuilt voornamelijk in contact van pluimvee met besmette wilde vogels. Met de opgelegde maatregelen kunnen we dit gevaar proberen te vermijden. Pas ze daarom strik toe.
De ophokplicht blijft gelden in het hele land, ook voor particulieren!


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer: