078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Sinds het einde van de voorjaarstrek van wilde vogels is de situatie aanzienlijk verbeterd. In de laatste 5 weken werd geen enkele besmetting met vogelgriep vastgesteld bij pluimvee en de laatste 3 weken ook niet bij wilde vogels. Experten voorspellen echter dat het virus ook deze zomer nog zal blijven circuleren.

De periode van verhoogd risico blijft nog steeds behouden, maar vanaf zaterdag 14 mei 2022:

  • Is het niet langer verplicht om pluimvee en vogels op te hokken, dit geldt zowel voor particuliere houders als professionele houders
  • Het drenken van hobbydieren moet niet meer verplicht binnen of onder netten gebeuren
  • Het binnen voederen van pluimvee blijft wél verplicht
  • De huidige regeling omtrent het uitladen van slachtpluimvee blijft eveneens behouden. Wel wordt de uitlaadperiode verlengd tot 10 dagen. Dit doet geen afbreuk aan de striktere bioveiligheid die met deze activiteit moet blijven gepaard gaan.

Ook al worden de maatregelen aangepast, de dreiging blijft. Daarom wordt de periode van verhoogd risico niet opgeheven. Professioneel gehouden pluimvee moet sowieso het ganse jaar door binnen of afgeschermd gevoederd en gedrenkt worden. Ook het afschermen van professioneel gehouden pluimvee is in hoogrisicogebieden voor vogelgriep (de zogenaamde gevoelige natuurgebieden) altijd verplicht, los van enige periode van verhoogd risico. Het FAVV raadt sowieso aan om waakzaam te blijven en nauw contact van pluimvee met wilde vogels te vermijden.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV