Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

In september 2017 ging de operationele groep* ‘Koppelen van antibioticareductie aan kostprijsmanaging’ van start. Alle deelnemers kregen begeleiding op maat van Boerenbond, DGZ en ILVO. Boerenbond maakte een analyse van de gezondheidskosten, waarbij de deelnemers het waardevol vonden om een uitsplitsing van hun kosten te zien. ILVO bracht zijn wetenschappelijke expertise in.

DGZ bezocht de deelnemende bedrijven en voerde een bio-check uit. DGZ bracht ook de gezondheidsstatus van het bedrijf in beeld en evalueerde het resultaat van de reiniging door afdrukplaatjes te onderzoeken in het labo. Dit alles leverde een persoonlijk adviesverslag op dat de varkenshouders samen met hun bedrijfsdierenarts konden toepassen. 

Ik ga heel bewust om met antibiotica. In de cijfers was er een daling te zien in boekjaar 2018 ten opzichte van 2017. Het is leuk om het resultaat van mijn inspanning terug te zien in de cijfers.
Marc Marchal, varkenshouder

Een betere bioveiligheid, inzetten op vaccinaties in combinatie met coaching kan het antibioticagebruik laten dalen zonder dat het bedrijfsresultaat hier onder lijdt. “Een goede opvolging samen met de bedrijfsdierenarts is zeer belangrijk om tot goede resultaten te komen,” beaamt Tamara Vandersmissen, varkensdierenarts bij DGZ.

De varkenshouders vonden het interessant om een onafhankelijk partij op hun bedrijf te hebben.

Het was interessant om ons bedrijf eens te laten doorlichten. Zo word je gewapend tegen bedrijfsblindheid.
Bart De Baerdemaeker, varkenshouder

De operationele groep kwam op regelmatige tijdstippen samen om te discussiëren en elkaar te inspireren. De uitstekende uitwisseling binnen het project werd door alle deelnemers als zeer waardevol beschouwd. “Varkenshouderij is geen exacte wetenschap, discussie met collega’s is altijd interessant”, klinkt het. Nu is deze groep klaar om ook de andere varkenshouders te inspireren en adviseren.

Laat je inspireren door de verhalen van de deelnemers op de website van Boerenbond en reduceer ook bij jouw varkens het antibioticagebruik. Wil je hier graag begeleiding bij? Dan raden we zeker aan om je te laten adviseren door je bedrijfsdierenarts of door DGZ (helpdesk@dgz.be of 078 05 05 23).

 

Meer info over dit project: Jolien De Reu, Landbouwconsulent, Boerenbond, 0478 64 08 22.

* De operationele groep werd gefinancierd met steun van de Vlaamse overheid en de Europese Unie.