078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De PRRSV-stam ‘Rosalia’ circuleert al sinds 2021 in Spanje. Noch bij de DGZ regiodierenartsen, noch in de autopsiezaal van DGZ werden tot nu toe PRRSV-uitbraken gerapporteerd of onderzocht die doen vermoeden dat 'Rosalia' in ons land is. Om er echter zeker van te zijn dat de gevonden PRRSV-stam al dan niet de nieuwe ‘Rosalia’-variant is, is verdere sequentiebepaling nodig. Een Whole Genome Sequencing, of bepaling van de structuur van de ganse PRRS-stam, leert ons veel over de stam die op een bedrijf circuleert. Daarom zullen in het nieuwe Veepeiler Varken project geselecteerde PRRS-stammen gesequeneerd worden met behulp van de PathoSense-technologie.

Hoe verloopt het project?

Vanaf 1 juli 2023 zal het DGZ Labo bepaalde PCR-positieve stalen, afkomstig van bedrijven met een klinisch beeld gelinkt aan PRRS, sequeneren om de gevonden virusstam verder te analyseren. Die analyse kan uitgevoerd worden op PCR-positieve serumstalen of verworpen vruchten (met een Ct-waarde lager dan 27). Veepeiler Varken komt tussen in de analysekost van het PathoSense-onderzoek.

Hoe deelnemen?

Heb jij onder je klanten een bedrijf/bedrijven met klinische symptomen gelinkt aan PRRS waar bovendien het PCR-resultaat van het serum of de verworpen vruchten positief was met een Ct-waarde lager dan 27? Dan zijn dat geschikte kandidaten om dit onderzoek naar deze nieuwe stam mee te ondersteunen. Meld je dan aan bij onze helpdesk, door te bellen naar 078 05 05 23 of te mailen naar helpdesk@dgz.be. Een van onze varkensdierenartsen, Tamara Vandersmissen of Caroline Bonckaert, zal daarna contact met jou opnemen.