078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De afgelopen weken is het aantal besmettingen met vogelgriep bij wilde vogels in België en onze buurlanden laag gebleven. De laatste uitbraak van vogelgriep bij pluimvee in ons land dateert van 29 december 2023 (zie dit nieuwitem erover). Hierdoor kwam België in aanmerking om de ziektevrije status bij de WOAH terug te krijgen. De WOAH erkent nu dat ons land vrij is van hoogpathogene vogelgriep bij pluimvee en publiceerde de zelfverklaring (scroll naar de lijst met verklaringen) op vrijdag 22 maart.

Door de extra bioveiligheidsmaatregelen die pluimveehouders en houders van vogels hebben toegepast, zijn de gevallen van HPAI bij ons beperkt gebleven. In 2023 werden bij pluimveebedrijven 8 haarden van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Daarnaast werd het virus ook vastgesteld bij 11 particuliere houders. Hoewel dit een aanzienlijke daling is tegenover het jaar 2022 (zie artikel FAVV) blijft waakzaamheid nodig.

Beschermende maatregelen blijven van kracht 

De maatregelen om pluimvee te beschermen tegen contact met wilde vogels, blijven gelden. Dit betekent dat iedere professionele houder in België verplicht is om de dieren binnen of afgeschermd te houden en binnen of onder netten te voederen en te drenken. Op die manier worden – mogelijk besmette – wilde vogels minder gelokt naar de ren. Het FAVV raadt ook alle hobbyhouders van kippen en vogels sterk aan om het hele jaar door preventief een net te spannen over de ren.

Het is belangrijk om blijvend in te zetten op waakzaamheid en strikte bioveiligheidsmaatregelen te blijven toepassen, zodat we onze ziektevrije status kunnen behouden. 

Op de website van het FAVV kun je de maatregelen die in België van toepassing zijn raadplegen.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV