078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Sinds begin oktober 2021 werden heel veel gevallen van besmettingen met het HPAI H5N1-virus gemeld in heel Europa, zowel bij wilde vogels als bij pluimvee. Dat was wellicht het gevolg van een verhoogde activiteit van HPAI die tijdens de zomer van 2021 werd waargenomen in Rusland en in Kazachstan, plaatsen waar veel Europese watervogels gaan broeden alvorens terug te keren. 

Nadat een eerste geval van een besmette wilde vogel op ons grondgebied werd vastgesteld op 11 november werd in België op 15 november een "periode van verhoogd risico” afgekondigd om de verspreiding van het virus in te dijken. Het verliezen van onze vrije status bij het OIE resulteerde in strenge beperkingen voor onze uitvoer van pluimvee en producten daarvan naar derde landen. Daar komt met de herwonnen ziektevrije status mogelijk een eind aan. 

Door de extra bioveiligheidsmaatregelen die pluimveehouders en houders van vogels de hele periode hebben toegepast, zijn de gevallen van HPAI bij ons beperkt gebleven. In totaal werden tijdens dit vogelgriepseizoen 6 uitbraken van HPAI bij hobbypluimveehouders en professionele pluimveehouders vastgesteld in België, met een laatste geval op 29 maart.  

Blijf waakzaam 

Gewoonlijk verdwijnt het virus tijdens het voorjaar met de trek van grote groepen watervogels naar hun broedgebieden in Azië. Maar sinds twee jaar duurt de ziekte langer, waardoor de infectiedruk aanhoudt. Zo werd er in België op donderdag 9 juni nog een besmetting gemeld bij wilde vogels die gevonden werden de kuststreek, meer bepaald in Oostende, Lombardsijde, Mariakerke en Nieuwpoort. Ook in de rest van Europa worden op dit moment nog gevallen vastgesteld (zo werd bv. op 7 juni nog vogelgriep vastgesteld op een eendenbedrijf in de Nederlandse provincie Gelderland).  

De recente vaststellingen bevestigen dat er ook in ons land hoogpathogeen H5-virus bij wilde vogels blijft circuleren. Het risico op overdracht naar pluimvee en hobbypluimvee is dus nog steeds tastbaar, niet enkel in de kuststreek, maar ook elders in het land, en zeker in alle risicogebieden met veel watervogels. 

Daarom is het belangrijk om blijvend in te zetten op waakzaamheid en strikte bioveiligheidsmaatregelen te blijven toepassen om onze ziektevrije status te behouden. 

Op de website van het FAVV kunnen de maatregelen die in België van toepassing zijn worden geconsulteerd.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV