078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het getroffen kalkoenbedrijf ligt in de bewakingszone die werd afgebakend naar aanleiding van een uitbraak vorige week in het Franse Warhem. Aangezien de nieuwe zones bijna de volledige bewakingszone Warhem omvatten en deels op Frankrijk vallen, worden de zones Warhem en Alveringem gefuseerd. In deze nieuwe zones liggen er een 40-tal pluimveebedrijven. Er is ook een zeer minieme overlap met de bewakingszone Diksmuide. Aangezien hier geen pluimveebedrijven betrokken zijn, blijft de vooropgestelde timing voor de zones Diksmuide behouden.

Op de website van het FAVV vind je een overzicht van alle maatregelen die er gelden

Kaart van de beperkingszones

Afschermplicht

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt het pluimvee dat nog op het bedrijf in Alveringem aanwezig is, geruimd. In de zones rond de nieuwe haard worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Zo geldt de afschermplicht in de zone van 10 km voor pluimvee van alle houders, dus ook particuliere houders en hobbyhouders. In de 3 km zone geldt deze afschermplicht niet alleen voor pluimvee maar ook voor vogels. De afschermplicht is sinds 9 december 2023 trouwens van kracht voor alle professionele houders en hobbyhouders. Dit betekent dat alle pluimvee, met uitzondering van loopvogels, moeten worden binnengehouden of onder netten worden geplaatst. Hoewel het niet verplicht is, worden particuliere houders aangeraden om ook voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen en drenken moet verplicht binnen gebeuren.

Hoge virusdruk

Na ruim vijf maanden van relatieve rust, is de epidemiologische situatie gedurende de afgelopen weken opnieuw ongunstig geëvolueerd, vooral in de Westhoek. Vandaar het belang van de afschermplicht en het strikt respecteren van alle preventieregels en bioveiligheid.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV