078 05 05 23

De 10 km bewakingszone rond het nieuw getroffen bedrijf overlapt in grote mate met de bestaande zones Warhem en Alveringem. De bewakingszone Warhem die vorige week werd afgebakend n.a.v. een besmetting in Frankrijk wordt geschrapt op vrijdag 29 december, aangezien deze zone nu volledig opgenomen is in de bestaande zones Alveringem en de nieuwe zones Veurne. Binnen de bewakingszone moeten alle houders (zowel professionele als particuliere en hobbyhouders) pluimvee afschermen van de buitenwereld, binnen de 3 km beschermingszone geldt de afschermplicht niet alleen voor pluimvee, maar ook voor vogels.

In de nieuwe zones Veurne worden vanaf woensdag 3 januari 2024 derogaties van kracht voor de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren. In het deel van de zones Alveringem dat overlapt met de zones Veurne, worden de bestaande derogaties tot dan geschrapt.

Op de website van het FAVV vind je een overzicht van alle maatregelen die er gelden

Kaart van de beperkingszones

Beschermingszone Diksmuide omgezet in bewakingszone

In de nacht van donderdag 28 op vrijdag 29 december is de beschermingszone Diksmuide omgezet in bewakingszone. Daar gelden voortaan de maatregelen van een 10 km-zone. Volgende week wordt in deze zone de eindscreening georganiseerd. Als de resultaten gunstig zijn, wordt deze zone – zoals gepland – op 7 januari opgeheven.

Wees waakzaam

Het geval in Veurne is al de vierde besmetting met vogelgriep van het type H5 in West-Vlaanderen in een maand tijd. Dit wijst erop dat het risico op nieuwe besmettingen erg reëel is. Merk je toegenomen sterfte en/of ziekte bij het pluimvee, contacteer dan onmiddellijk de dierenarts, zodat nieuwe besmettingen zo snel mogelijk kunnen worden opgespoord. Het is uiterst belangrijk alle preventie- en bioveiligheidsregels strikt op te volgen en ervoor te zorgen dat je pluimvee afgeschermd wordt, zodat contact met wilde vogels kan worden vermeden. Sowieso is het verplicht om de dieren binnen te drenken en voederen (cfr. afschermplicht sinds 9 december 2023, meer info in ons nieuwsbericht van 8 december).


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV