078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Rond de haard in Diksmuide worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld.

In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. In de zone van 10 km geldt voor pluimvee van alle houders (ook particuliere houders en hobbyhouders) een afschermplicht. In de 3 km zone geldt dit naast pluimvee ook voor vogels. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Op de website van het FAVV vind je een overzicht van alle maatregelen die er gelden

   

Virus circuleert

Deze vondst is niet verrassend, ondanks dat er sinds februari geen besmettingen meer zijn gemeld bij Belgische pluimveehouderijen en er de laatste twee maanden geen besmette wilde vogels zijn gevonden.

Het virus circuleert nog steeds in Noordwest-Europa wat blijkt uit de ontwikkelingen in de afgelopen weken in de buurlanden. Ook daar werden relatief weinig besmette wilde vogels gevonden maar werden recent wel een aantal uitbraken op pluimveehouderijen vastgesteld.

 

Wat kan je als houder van pluimvee en vogels doen?

Hoewel het niet meer verplicht is, raadt het FAVV houders in het hele land aan om hun pluimvee en vogels zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV