078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De besmetting in Pairi Daiza gaat om de hoogpathogene variant van het virus. De bron van besmetting is meer dan waarschijnlijk te zoeken in de wilde watervogels die aanwezig zijn op de twee vijvers centraal in het park. Omdat het gaat om bedreigde vogels die beschermd zijn, voorziet de Europese wetgeving dat de dieren niet moeten worden geruimd. Er is geen risico voor de bezoekers van het dierenpark, wel worden maatregelen genomen om de andere vogelsoorten in en rond het park te beschermen. Zo worden alle vogels geïsoleerd in gebouwen en volières en de plaatsen met vogels zijn niet langer toegankelijk voor bezoekers. De overige delen van het park blijven open. Het FAVV en het dierenpark zullen de situatie in de komende weken nauwgezet opvolgen.

Sinds half september zijn 16 uitbraken met hoog pathogene vogelgriep van het type H5 bevestigd bij commerciële pluimveehouderijen en bij particuliere houders. Telkens nam het FAVV de nodige maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en het pluimvee en de vogels in de gebieden rond deze uitbraken zoveel mogelijk te beschermen. In die periode zijn er ook besmette wilde vogels aangetroffen op een 40-tal sites verspreid over het hele land.

Op de website van het FAVV vind je een beschrijving van alle zones en maatregelen die er gelden

   

Verdere aanpassing van de zones

De afgelopen dagen konden volgende zones worden aangepast zoals gepland:

  • de bewakingszone Diksmuide is sinds 5 november opgeheven;
  • de 3 km-zone Theux is in de nacht van zondag 6 op maandag 7 november omgezet in bewakingszone en valt nu onder dezelfde maatregelen als de rest van de zone.

 

Verdere planning van het opheffen van de zones:

  • De bewakingszone in Tongeren wordt opgeheven in de nacht van dinsdag 8 op woensdag 9 november.
  • De 3 km-zone in Evergem wordt in de nacht van woensdag 9 op donderdag 10 november omgezet in bewakingszone.
  • Deze week en begin volgende week worden de eindscreenings in de bewakingszones Theux en Evergem georganiseerd. Als de resultaten gunstig zijn, worden deze zones op 16 en respectievelijk 19 november opgeheven.
  • De planning voor de zone Hoogstraten is nog niet vastgelegd.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV