078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het bedrijf in Wingene ligt in de bewakingszone Beernem, nabij de buitengrens van die zone. Aangezien er geen contacten waren met de eerdere besmettingen, gaat het vermoedelijk om een nieuwe introductie vanuit wilde vogels.

Op de website van het FAVV vind je een beschrijving van alle zones en maatregelen die er gelden

Deze nieuwe besmetting komt bovenop de 5 besmettingen die de week voordien al werden vastgesteld: bij 2 vogelhandelaren in Bocholt (provincie Limburg) en Beernem (provincie West-Vlaanderen) en op 3 pluimveebedrijven in Sint-Laureins (provincie Oost-Vlaanderen). De afgelopen twee weken is het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels sterk toegenomen, waardoor ook het risico op besmetting van pluimvee sterk stijgt.

Afschermplicht vanaf 5 oktober 2022

Omwille van deze situatie verwacht het FAVV een zwaar vogelgriepseizoen. Daarom heeft David Clarinval, minister van landbouw, beslist om de afschermplicht (door ofwel de dieren binnen te houden ofwel ze onder netten te plaatsen) voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren. Dit zijn alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel* geregistreerde hobbyhouders. Deze maatregel zal ingaan vanaf woensdag 5 oktober 2022.

Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, raadt het FAVV ook particuliere houders aan om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, ook drenken gebeurt bij voorkeur afgeschermd.

 

* Sanitel: een Belgisch systeem voor geïnformatiseerd beheer van de identificatie, de registratie en het toezicht op dieren (runderen, schapen, geiten, herten, pluimvee).


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV