078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het bedrijf in Hoogstraten is gelegen in de 3 km-zone van de haard van een eerdere besmetting in dezelfde gemeente. Er is nog geen duidelijkheid over de oorsprong van deze besmetting. Op dit moment zijn er geen indicaties dat de twee besmettingen met elkaar gelinkt kunnen worden. Rond de nieuwe site worden de klassieke zones van 3 en 10 km afgebakend, welke grotendeels overlappen met de eerdere zones, die deels in Nederland vallen. Hierdoor komen 4 bedrijven uit de 10 km-zone nu in de 3 km-zone te liggen. In de uitbreiding van de bewakingszone liggen 6 nieuwe pluimveebedrijven.

De bestaande derogaties in de zones blijven lopen. Het opheffen van bijna de volledige zone schuift verder op in tijd.

Rond de hobbyhouderij in Eke worden geen zones ingesteld, gezien het geringe aantal dieren.

Op de website van het FAVV vind je een beschrijving van alle zones en maatregelen die er gelden en op deze kaart vind je een overzicht van alle zones.

 

Situatie in andere zones

De bewakingszones van Sint-Laureins, het deel dat niet overlapt met de zone Evergem, en Wingene worden opgeheven respectievelijk in de nacht van 29 op 30 oktober en de nacht van 1 op 2 november. De beschermingszone van Tongeren wordt omgezet in bewakingszone in de nacht van 30-31 oktober.

 

Zwaar vogelgriepseizoen verwacht

Het aantal vogelgriepgevallen bij wilde vogels is sinds midden september zeer hoog. Door de hoge circulatie van het virus onder de wilde vogels, is het risico groot dat pluimvee wordt besmet door contact met deze wilde vogels.  Er wordt een zwaar vogelgriepseizoen verwacht door de situatie in deze populatie.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV