Van vrijdag 13 september om 16 uur tot en met maandagavond 16 september kunnen er geen registraties of aanpassingen worden gedaan in de Sanitel-databank, noch via Veeportaal, noch via het telefonisch meldingssysteem, de DGZ Rund-app of de managementpakketten. Meer informatie hierover lees je in ons nieuwsitem

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Hoewel de periode van verhoogd risico behouden blijft, bepaalt de versoepeling dat de ophokverplichting voor pluimvee en vogels van geregistreerde houderijen vervalt. Concreet betekent dit vanaf 6 april 2024, buiten de hoogrisico zones met veel wilde watervogels (de zgn. gevoelige natuurgebieden, zie kaart op de FAVV-website), deze maatregelen gelden:

  • Voor professionele houders en geregistreerde hobbyhouders is het niet langer verplicht om hun pluimvee en vogels op te hokken of onder netten te houden (voor particuliere houders gold sowieso geen ophokplicht).
  • Zowel particuliere als professionele houders hoeven hun pluimvee en vogels niet langer binnen of onder netten drinken te geven, en er kan weer oppervlaktewater worden gebruikt voor het drenken.

Aanvullende maatregelen blijven van kracht 

De andere aanvullende preventieve maatregelen die van kracht blijven, zijn o.a.:

  • Alle pluimvee en vogels, zowel van professionele houderijen als hobbyhouderijen moeten nog steeds binnen of onder netten worden gevoederd.
  • Op commerciële pluimveebedrijven blijft het verhoogd toezicht (bij legdaling, verhoogde sterfte, verminderde voeder- en waterconsumptie monsters insturen aan DGZ/ARSIA) onverminderd van kracht.
  • Voor slachtpluimvee blijft de uitlaadregeling onveranderd

> Lees: overzicht FAVV van de algemene maatregelen die in België van toepassing zijn, ook in de gevoelige natuurgebieden.

Deze versoepelingen zijn mogelijk dankzij de merkbaar verbeterde epidemiologische situatie in de afgelopen maanden. De laatste uitbraak op een commerciële houderij dateert al van eind december vorig jaar, waardoor ons land sinds 26 januari 2024, volgens de WOAH-regels, opnieuw vrij is van vogelgriep bij pluimvee. Bij wilde vogels zijn er sinds januari geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld, wat erop wijst dat er maar weinig virus circuleert en dat het risico op introductie bij pluimvee opnieuw beheersbaar is met de klassieke bioveiligheidsmaatregelen.

   
Waakzaamheid blijft nodig! Het vogelgriepvirus circuleert nog steeds onder wilde vogels in ons land en verwacht wordt dat het – net als vorig jaar – de hele zomer aanwezig zal blijven.


Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.

Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

Lees meer:

 

Bron: FAVV