Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'
Gewijzigde verkeerssituatie in Torhout: hoe geraak ik bij DGZ?

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het lijdt geen twijfel dat een bioveilige manier van werken de enige juiste manier van werken is, gezien de talloze voordelen die een bioveilige bedrijfsvoering biedt. Bioveiligheidsmaatregelen zijn ten eerste essentieel in het verder streven naar een meer verantwoord antibioticagebruik. De optimalisatie van de bioveiligheid op een bedrijf heeft immers een positief effect op de diergezondheid: hoe gezonder de dieren, hoe minder geneesmiddelen er nodig zijn. 

Een doorgedreven bioveiligheid beïnvloedt bovendien ook de prestaties van de dieren. Onderzoek toonde aan dat varkensbedrijven die hun bioveiligheid opkrikten, zowel een betere groei als een hoger aantal gespeende biggen per zeug en een lagere sterfte bij de vleesvarkens konden realiseren.

Bioveiligheidsmaatregelen helpen ons ook om onze bedrijven te beschermen tegen dreigingen van buitenaf die grote economische gevolgen kunnen hebben. Denk maar aan Afrikaanse varkenspest, Mycoplasma bovis of hoogpathogene aviaire influenza.

Redenen genoeg dus om bioveiligheid niet uit het oog te verliezen en hierop in te zetten. Als dierenarts bij de begeleiding van je klanten. Of om er als veehouder op jouw eigen bedrijf mee aan de slag te gaan. Om jou hierbij te ondersteunen verzamelde DGZ een heleboel tips en getuigenissen van veehouders en dierenartsen op onze website: mijnmaniervanwerken.be/bioveiligheid/. Deze tips zijn in eerste instantie gericht op rundvee, maar veel ervan zijn ook van toepassing op andere diersoorten.

Recent lanceerde Biocheck.UGent nieuwe e-learning modules waarmee je door middel van interactieve oefeningen jouw kennis over bioveiligheid kunt testen én verder uitbreiden. Per module die je succesvol afrondt, ontvang je bovendien een certificaat. Voorlopig zijn de modules enkel beschikbaar in het Engels, later dit jaar komt de Nederlandse vertaling er aan. Meer info over deze e-learning modules vind je op de website van biocheck.ugent: biocheck.ugent.be/nl/e-learning.