Schrijf je in voor het DGZ-webinar vaccinatiecampagne 2025 op 23 januari
Om verdere verspreiding van BTV3, BTV8 en EHDV in 2025 te voorkomen, wordt vaccinatie in de rundvee- en schapensector verplicht zodat de dieren tijdig afweerstoffen kunnen opbouwen. Ben je veehouder of dierenarts en wil je meer weten over de praktische informatie en details van de vaccinatiecampagne? Schrijf je dan nu in voor het webinar vaccinatiecampagne 2025 dat we organiseren op donderdagmiddag 23 januari.
Blauwtong en EHD: een blijvende dreiging in 2025
Rundvee- en schapenhouderijen zijn in 2024 zwaar getroffen door de uitbraak van blauwtong serotype 3 (BTV3). Helaas blijft ook in 2025 dit serotype een grote bedreiging voor de veehouderij. Daarnaast is het risico op de opkomst van blauwtong serotype 8 (BTV8) en epizoötische hemorragische ziekte (EHDV) reëel. Om de gevolgen van deze ziekten op de gezondheid van je dieren en je bedrijfsvoering te beperken, is het belangrijk de impact zo goed mogelijk te beperken.
Daarom heeft ontslagnemend federaal minister van Landbouw David Clarinval beslist om vaccinatie op rundvee- en schapenhouderijen te verplichten vóór 1 juni 2025, om zo de verdere verspreiding van BTV3, BTV8 en EHD te voorkomen. Alle runderen geboren vóór 1 januari 2025, met uitzondering van vleeskalveren, moeten worden ingeënt tegen BTV3, BTV8 en EHDV. Alle schapen die vóór 1 januari 2025 geboren zijn, moeten gevaccineerd worden tegen BTV3 en BTV8. De vaccinatiecampagne gaat deze winter van start, direct na publicatie van de wetgeving in het Belgisch Staatsblad. Van zodra dit gebeurd is, brengen we jou op de hoogte via onze nieuwsbrief.
Waarom reeds vaccineren deze winter?
Het is belangrijk dat de vaccinaties worden afgerond voordat het vectorseizoen begint. Op die manier kunnen de dieren tijdig afweerstoffen opbouwen, vooraleer de culicoïdes, de kleine knutten die de virussen overdragen tussen dieren, het meest actief zijn. Daarnaast is het essentieel om een goed vaccinatieschema op te stellen, er zijn immers meerdere dosissen nodig voor een volledige bescherming. Doordat de meeste dieren in de winter gehuisvest zijn in stallen, is het bovendien veel eenvoudiger om de vaccinatie dan uit te voeren.
Schrijf je in voor ons webinar
Ben je veehouder of dierenarts en wil je meer weten over alle praktische en organisatorische elementen van deze vaccinatiecampagne? Schrijf je dan nu in voor ons webinar op donderdag 23 januari van 13.00 tot 14.00 uur. Enkele van de onderwerpen die aan bod zullen komen: de toekenning van de subsidies, de vaccinatieschema’s en de registratie van de vaccinatie. Kun je het webinar niet volgen? Geen nood, we zetten de opname achteraf online.