Tussen 16 juni en 19 september 2025 is onze helpdesk elke werkdag telefonisch te bereiken van 8.30 tot 14.00 uur. 
Uiteraard kun je ons ook altijd een mail sturen of ons bereiken via het contactformulier op onze website.
De openingsuren van het loket en onthaal blijven ongewijzigd: die zijn elke werkdag open van 8.30 tot 17.00 uur. 

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Laat jouw ruwvoeder onderzoeken op de aanwezigheid van Jacobskruiskruid

Jacobskruiskruid is een giftige plant die voornamelijk voorkomt in weiden, akkers en bermen. De plant bevat giftige stoffen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij runderen en paarden, maar ook bij schapen en geiten. Hoewel de meeste dieren de verse plant vermijden door haar bittere smaak en geur, verandert dat wanneer de plant terecht komt in ruwvoeder zoals gemaaid of gekuild gras of hooi. Om vergiftiging tijdig te voorkomen, kun je jouw ruwvoeder nu laten onderzoeken bij DGZ. Op basis van deze resultaten weet je of het voeder veilig is en kun je tijdig ingrijpen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Verdenking van blauwtong? DGZ biedt kosteloze serotypering aan via PartnerPro

Met de start van het nieuwe vectorseizoen roept het FAVV op om waakzaam te zijn voor blauwtong (BTV) en epizoötische hemorragische ziekte (EHDV). Beide ziektes vertonen gelijkaardige klinische symptomen en zijn aangifteplichtig. Wanneer er sprake is van een verdenking, worden de nodige monsters voor analyse bezorgd aan DGZ of Arsia. Het FAVV voorziet hiervoor echter niet in een financiële tussenkomst. Om veehouders hierin te ondersteunen, biedt DGZ via het gloednieuwe initiatief 'PartnerPro' een kosteloze serotypering voor blauwtong aan, op voorwaarde dat er eerst een positieve PCR-test is vastgesteld.

Ontdek binnen slechts enkele minuten of jouw water besmet is met blauwalgen

Met de start van de warme zomerperiode waarschuwen we graag opnieuw voor de gevaren van blauwalgen. Deze microscopisch kleine bacteriën vormen een ernstig risico voor dieren, en kunnen zelfs mensen ziek maken. Wil je snel zekerheid over blauwalgen? Laat een DGZ-monsternemer bij je langskomen en ontdek binnen slechts enkele minuten of je poelen of drinkbakken blauwalgen bevatten. Ontdek hier snel meer over in dit nieuwsitem.

Blauwtong en epizoötische hemmoragische ziekte: start van het vectorseizoen

In 2024 verspreidde het blauwtongvirus serotype 3 (BTV3) zich massaal over het volledige Belgische grondgebied, met ernstige gevolgen voor de rundvee- en schapensector. Om herhaling te voorkomen, werd in 2025 een verplichte vaccinatiecampagne opgestart voor zowel runderen als schapen. Intussen is het vectorseizoen opnieuw begonnen, en blijft waakzaamheid cruciaal. Zowel blauwtong (BT) als epizoötische hemorragische ziekte (EHD) zijn aangifteplichtige ziektes die bij verdenking onmiddellijk moeten worden gemeld.

Blauwtong: wijziging van de voorwaarden voor verplaatsingen naar Frankijk

Vanaf 18 juni 2025 heft Frankrijk de beperkende maatregelen op voor het vervoer van Belgische runderen, schapen en geiten in verband met BTV3. Dit betekent dat er opnieuw vrij verkeer mogelijk is van België naar Frankrijk.

Dit weekend onderhoudswerken aan ICT-infrastructuur: DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar

Dit weekend voeren we onderhoudswerken uit om onze ICT-infrastructuur te verbeteren. Hierdoor zal DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar zijn.

Hoe verhoog je het comfort van je kleine herkauwers bij hoge temperaturen?

Tijdens warme dagen hebben dieren moeite om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Door je kleine herkauwers goed te beschermen tegen aanhoudende hitte, bevorder je zowel hun welzijn als hun productiviteit. Daarom delen we graag enkele praktische tips om hen tijdens warme periodes extra comfort te bieden.

Kop van een wollig schaap
1 tot 7 van de 210 resultaten