078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wees waakzaam: EHDV in Frankrijk en komt nader

Het is volop zomer en dat betekent een verhoogde kans op de verspreiding van het Epizootic Hemorrhagic Disease Virus (EHDV). Het FAVV schat dat de EHDV-uitbraak in Frankrijk zich binnen 30 weken tijd kan verspreiden tot aan de Belgische grens. Dankzij onze betrouwbare PCR- en ELISA-analyses kunnen dieren getest worden op de aanwezigheid van het virus. Meer informatie over de situatie in Frankrijk en onze laboanalyses lees je in dit nieuwsitem.

Blauwtong: actuele situatie en het belang van correct ingevulde formulieren

Sinds de start van het nieuwe vectorseizoen zijn er 5 gevallen van blauwtong serotype 3 bevestigd in Vlaanderen (schaap en rund) en twee in Wallonië (rund). De kans is reëel dat er de komende tijd nog meer gevallen zullen worden gemeld. Hou je dieren goed in het oog zodat je snel symptomen van een mogelijke besmetting kunt vaststellen. Belangrijk is om de juiste monsters te laten nemen met op het aanvraagformulier de officiële vermelding “verdenking blauwtong”. Op die manier kunnen we de blauwtongsituatie nauw opvolgen en erover informeren. Een woordje uitleg bij de formulieren voor de monstername.

Wees waakzaam: opvallend veel gevallen van Haemonchose

In de autopsiezaal van DGZ hebben we de afgelopen twee weken een opvallende toename gezien in het aantal gevallen van besmettingen met Haemonchus, ook wel bekend als de rode lebmaagworm. Ook uit Nederland krijgen we meldingen dat het aantal Haemonchose-gevallen aanzienlijk hoger ligt dan voorgaande jaren. Controleer daarom regelmatig jouw schapen, geiten en kameelachtigen en wees extra waakzaam voor tekenen van bloedarmoede.

Hoe verhoog je het comfort van je dieren bij hoge temperaturen?

Ook al hebben we geen tropische zomer, toch kunnen warmere dagen ervoor zorgen dat je dieren last hebben. Daarom geven we graag enkele tips om jouw dieren tijdens warme dagen meer comfort te bezorgen en hopelijk hittestress te vermijden.

Jacobskruiskruid, een giftig onkruid om rekening mee te houden

Jacobskruiskruid is een giftige plant die in de zomerperiode vaak voorkomt in weiden, akkers en bermen. Hoewel de plant onschuldig lijkt, bevat ze toxische stoffen die bij langdurige opname ernstige schade aan de lever van runderen en paarden kunnen veroorzaken. Hoe herken je deze plant en waar kan je als veehouder op letten om je dieren te beschermen?

Blauwtong: wees waakzaam en neem monsters bij de minste verdenking

De voorbije dagen werden in Duitsland en Nederland gevallen van blauwtong gedetecteerd. Ook bij DGZ krijgen we de eerste meldingen van verdenking. Daarom roepen we op tot uiterste waakzaamheid en adviseren we om monsters te nemen van zodra je ook maar enig vermoeden hebt van een mogelijke blauwtongbesmetting. Daarnaast herhalen we ons advies om te vaccineren.

Webinar videolink: Vaccineer nu je dieren tegen blauwtong

Op 2 juli organiseerde DGZ een webinar over blauwtong, meer specifiek over vaccinatie tegen de ziekte. Dit is immers ten sterkste aanbevolen om schapen en runderen te beschermen tegen een nieuwe golf van besmettingen met het virus die verwacht wordt in de tweede helft van dit jaar. Heb je het webinar gemist of wil je de info nog eens horen? Bekijk dan de opname van het webinar in dit nieuwsitem.

1 tot 7 van de 122 resultaten