078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Jacobskruiskruid, een giftig onkruid om rekening mee te houden

Jacobskruiskruid is een giftige plant die in de zomerperiode vaak voorkomt in weiden, akkers en bermen. Hoewel de plant onschuldig lijkt, bevat ze toxische stoffen die bij langdurige opname ernstige schade aan de lever van runderen en paarden kunnen veroorzaken. Hoe herken je deze plant en waar kan je als veehouder op letten om je dieren te beschermen?

Blauwtong: wees waakzaam en neem monsters bij de minste verdenking

De voorbije dagen werden in Duitsland en Nederland gevallen van blauwtong gedetecteerd. Ook bij DGZ krijgen we de eerste meldingen van verdenking. Daarom roepen we op tot uiterste waakzaamheid en adviseren we om monsters te nemen van zodra je ook maar enig vermoeden hebt van een mogelijke blauwtongbesmetting. Daarnaast herhalen we ons advies om te vaccineren.

Webinar videolink: Vaccineer nu je dieren tegen blauwtong

Op 2 juli organiseerde DGZ een webinar over blauwtong, meer specifiek over vaccinatie tegen de ziekte. Dit is immers ten sterkste aanbevolen om schapen en runderen te beschermen tegen een nieuwe golf van besmettingen met het virus die verwacht wordt in de tweede helft van dit jaar. Heb je het webinar gemist of wil je de info nog eens horen? Bekijk dan de opname van het webinar in dit nieuwsitem.

Dit weekend onderhoudswerken aan ICT-infrastructuur: DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar

Dit weekend voeren we onderhoudswerken uit om onze ICT-infrastructuur te verbeteren. Hierdoor zal DGZ Online tijdelijk niet beschikbaar zijn.

DGZ staat de hele zomer voor je klaar

Wil je tijdens de komende zomer gebruik maken van de diensten van DGZ? Dat kan, want DGZ blijft de hele zomer open, behalve op O.L.V. Hemelvaart (donderdag 15 augustus 2024). Op deze dag is er een aangepaste werking, die we uitleggen in dit bericht. Op alle andere werkdagen in juli en augustus kun je gewoon terecht bij onze helpdesk, loket, labo, koerier- en kadaverophaaldienst.

IBR in Vlaanderen: recente ontwikkelingen en acties

De strijd tegen IBR in Vlaanderen is een voortdurende inspanning die nauwgezette monitoring en snelle respons vereist. Recent rapporteerde DGZ nieuwe gevallen, wat de noodzaak van waakzaamheid en proactieve maatregelen onderstreept. We brengen graag een update over de huidige situatie en de stappen die de hele sector onderneemt om de verspreiding van de ziekte te beperken.

Webinar: Vaccineer nu je dieren tegen blauwtong

Vaccinatie tegen blauwtong wordt ten sterkste aanbevolen om schapen en runderen te beschermen tegen een nieuwe golf van besmettingen met het virus die verwacht wordt in de tweede helft van dit jaar. Om veehouders en dierenartsen te ondersteunen, organiseren DGZ en ARSIA samen met het FAVV een webinar, waarbij we meer info geven over de ziekte, de situatie op vandaag en de vaccinatie. Zorg ervoor dat je de juiste info hebt over blauwtongvaccinatie en mis dit webinar niet!

1 tot 7 van de 264 resultaten