Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Met de nieuwe Europese Diergezondheidswet wijzigen naam en inhoud van IBR-statuten vanaf 21 april

In een vorige nieuwsbrief kon je lezen dat het jaar 2021 een kanteljaar wordt binnen het IBR-programma van de rundveesector. Op 21 april gaat namelijk het nieuwe Europese gezondheidsbeleid van start en dat beleid brengt belangrijke wijzigingen met zich mee voor het Belgische IBR-bestrijdingsprogramma. De naamgeving en inhoud van de huidige IBR-statuten wijzigen en worden geharmoniseerd met de Europese wetgeving. Ook de regels voor het behalen en het behoud van een vrij IBR-statuut veranderen.

PneumoNEE project van start: samen naar een betere luchtweggezondheid!

PneumoNEE is een 4 jaar durend VLAIO-landbouw traject van DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Het project zorgt voor de ontwikkeling en toepassing van hulpmiddelen om longontsteking (of pneumonie) bij kalveren op te sporen en gericht te behandelen, op maat van het individuele dier.

Haard van rundertuberculose vastgesteld in de provincie Luik

Op 18 december heeft het nationale referentielaboratorium, Sciensano, een geval van rundertuberculose gemeld. Het gaat om een rund afkomstig van een melkveebedrijf met 278 runderen in de provincie Luik. De vorige haard dateert van twee jaar geleden.

Europese Diergezondheidswet legt vanaf april 2021 nieuwe regels op voor IBR-bestrijding

Op 21 april 2021 treedt de nieuwe Europese dierengezondsheidswet ‘Animal Health Law’ (AHL) in voege. Deze regelgeving brengt heel wat wijzigingen met zich mee voor de aanpak van IBR in België. In essentie krijgen we op nationaal niveau nog maximaal 6 jaar de tijd om officieel vrij te worden van IBR. Om dit doel te bereiken, wijzigen er bepaalde regels voor het behalen en behouden van een vrij statuut voor IBR. Dit heeft gevolgen zowel voor de resterende I2-bedrijven, waar nog dragers aanwezig zijn, als voor de vrije bedrijven (I3, I4).

Fijne kerst en gelukkig nieuwjaar!

De bestuursleden en medewerkers van DGZ, MCC en Vivee wensen jou fijne feestdagen. Samen met jou maken we graag een mooi jaar van 2021!

Hoe ontstaat hemorrhagic bowel syndrome? Zoek mee naar antwoorden met Veepeiler Rund en de Faculteit Diergeneeskunde UGent

Hemorrhagic bowel syndrome (HBS) is een ziekte van het spijsverteringskanaal die voornamelijk volwassen melkkoeien in de tweede of latere lactatie treft. Runderen die lijden aan HBS sterven vaak binnen de 48 uur nadat de symptomen ontstaan. Over de oorzaak en het verloop van deze aandoening zijn er nog steeds veel vragen. Daarom zoekt Veepeiler Rund bedrijven die nu of de afgelopen vijf jaar met deze problematiek geconfronteerd zijn om antwoord te kunnen bieden op deze vragen.

Nieuw bij DGZ-MCC: Monitoring mineralenstatus via tankmelkanalyse

Nemen je dieren genoeg, te weinig of misschien zelfs te veel mineralen op via het rantsoen? Dit kom je te weten door geregeld de actuele status van selenium, jodium en zink te monitoren. Goed nieuws is dat dit nu ook kan via tankmelkonderzoek bij DGZ-MCC. Dit resultaat kan helpen bij het inschatten van de mineralenstatus bij je lacterende koeien.

1 tot 7 van de 46 resultaten