078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Abortusonderzoek bij herkauwers: inzichten uit 2023

Elke abortus bij runderen, schapen en geiten moet onderzocht worden in het kader van de brucellose-monitoring, wat wettelijk verplicht is. Elke abortus betekent een financieel en emotioneel verlies voor de veehouder. Het abortusprotocol, samen met aanvullende onderzoeken, kan helpen bij het opsporen van de oorzaak. Hierdoor kan een gericht behandel -en preventieplan worden opgesteld waarmee men veel toekomstige problemen kan voorkomen. Ontdek wat de abortusonderzoeken van DGZ in 2023 hebben onthuld.

IBR: hoe verdere verspreiding voorkomen?

Tijdens onze recente webinar over IBR brachten we een overzicht van de actualiteiten, inclusief de situatie in West-Vlaanderen waar ondertussen helaas nieuwe gevallen van insleep zijn bevestigd. Hoewel de meerderheid van de Vlaamse rundveebedrijven IBR-vrij, blijft het van cruciaal belang om uiterst waakzaam te zijn voor insleep gezien de aanzienlijke economische impact van de ziekte. Zeker bij aankopen en handel. We geven graag enkele tips en inzichten, gebaseerd op antwoorden op veelgestelde vragen, om de kans op insleep van IBR te minimaliseren.

Nieuwe bestuurlijke samenstelling DGZ

Tijdens de algemene vergadering van DGZ op 17 april 2024 werd de nieuwe samenstelling van het bestuursorgaan officieel bekrachtigd. Conform de wettelijke bepalingen, die een maximale zittijd van 16 jaar voorschrijven voor bestuursleden, heeft Franky Annys, na een periode van gedreven en toegewijde dienst bij DGZ, inclusief een jaar als voorzitter, zijn functie neergelegd. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin, die de voorzittershamer zal overnemen. Bovendien zijn er diverse nieuwe leden verkozen voor de algemene vergadering van de organisatie.

DGZ presenteert jaarverslag 2023: ambitieus ondernemerschap in uitdagende tijden

Op woensdag 17 april 2024, tijdens haar jaarlijkse algemene vergadering, presenteerde Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) met trots haar jaarverslag over 2023. De afgelopen jaren werd de organisatorische veerkracht van DGZ op de proef gesteld gezien de wereldwijde coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. De agrarische sector blijft te maken hebben met aanhoudende turbulentie, voornamelijk door de stikstofproblematiek. Desondanks is DGZ erin geslaagd om in 2023 een keerpunt te bereiken, met een hernieuwde focus op groei en innovatie. Voorzitter Franky Annys blikt terug op een bewogen jaar.

Aangepaste werking DGZ naar aanleiding van de feestdagen in mei 2024

In mei zal DGZ gesloten zijn tijdens de feestdagen op 1, 9 en 20 mei. Dit heeft gevolgen voor onze dienstverlening en labowerking. We willen je graag informeren over wat dit voor jou betekent.

Alert blijven voor IBR: Haard en nieuwe gevallen van insleep in West-Vlaanderen

Op 21 maart 2024 meldde DGZ vier verdachte IBR-gevallen in de provincie West-Vlaanderen. Helaas bleken twee hiervan effectief een insleep van IBR. Daarnaast werden begin deze week ook een IBR-haard en een geval van beperkte IBR-insleep in dezelfde regio gedetecteerd. De oproep tot waakzaamheid in de West-Vlaamse regio, en bij uitbreiding over heel Vlaanderen, blijft dus van kracht, zeker bij aankopen en handel.

Veilig uitweiden: bescherm je dieren tegen besmettingen

Het weideseizoen komt stilletjesaan op gang, wat bepaalde risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid van jouw dieren. Gelukkig kan een goede bioveiligheid de insleep en versleping van ziektes zoals IBR en BVD tegengaan. Zorg er daarom voor dat je inspanningen in de strijd tegen deze ziekten niet voor niets zijn geweest en beperk de risico’s bij het uitweiden. In dit nieuwsitem geven we graag wat tips om op je op weg te helpen.

1 tot 7 van de 240 resultaten