Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Bescherm je dieren tegen parasitaire infecties tijdens het weideseizoen

De mate waarin een weide besmet is met parasieten is onder meer afhankelijk van het weidebeheer, de initiële weidebesmetting maar ook van de weersomstandigheden. Je dieren jaarlijks dezelfde behandeling geven zal dus weinig resultaat leveren. Als je de parasieten succesvol wilt bestrijden, is het absoluut aangeraden om te starten met het in kaart brengen van de besmetting. Op basis van deze resultaten kun je dan de gepaste maatregelen nemen, zodat je dieren beschermd zijn tijdens het nieuwe weideseizoen.

Voorkom besmetting van je dieren na het uitweiden

Het weideseizoen komt stilletjesaan op gang, wat bepaalde risico’s inhoudt voor besmetting van jouw dieren. Gelukkig kan een goede bioveiligheid de insleep en versleping van ziektes zoals IBR en BVD tegengaan. Laat dus je inspanningen voor de bestrijding van deze ziekten niet verloren gaan en beperk de risico’s bij het uitweiden. We geven graag wat tips om op je op weg te helpen.

Directiewijziging DGZ–MCC–VIVEE

Na 12 jaar bij DGZ-Vlaanderen en de laatste 3 jaar bij MCC-Vlaanderen en VIVEE de directierol te hebben vervuld, gaat Denis Volckaert begin april met pensioen. Hij zal in die drievoudige rol worden opgevolgd door Benedikt Sas, die momenteel professor is aan de faculteit biowetenschappen van UGent en tevens Manager van het expertisecentrum Food2Know.

ROADMAP: Living Labs succesvol afgerond, tijd voor actie

Na de kick-off meeting van het ROADMAP-project in oktober 2020 zaten DGZ en ILVO niet stil en gingen onmiddellijk over naar de organisatie van de Living Labs (4 voor de varkenssector en 4 voor de vleeskalversector). Nu de verschillende stakeholders tijdens deze Living Labs enkele kritieke punten hebben kunnen definiëren, sluiten we ze af en is het tijd voor actie in de Action Labs.

Nieuwe casussen op de blog ‘Gezonde Dieren’ voor dierenartsen

De voorbije weken onderwierpen onze diagnostici opnieuw honderden landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren aan een grondig pathologisch onderzoek. Op onze blog Gezonde Dieren vind je enkele opmerkelijke vaststellingen.

INAGRO en Hooibeekhoeve vragen medewerking rundveehouders

INAGRO voert praktijkgericht onderzoek uit op maat van de land- en tuinbouwer. Hooibeekhoeve is het praktijk- en voorlichtingscentrum voor melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling in de provincie Antwerpen. DGZ werkt vaak met hen samen in het kader van onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe technieken. De input van de veehouder zelf daarbij is onmisbaar. Zo komen we tot advies en persoonlijke begeleiding dat veehouders kan helpen in de uitbouw van hun bedrijf. In het kader van een aantal nieuwe onderzoeken, vragen INAGRO en Hooibeekhoeve jouw medewerking.

Aangepaste werking DGZ naar aanleiding van Paasmaandag 5 april 2021

Op Paasmaandag 5 april 2021 zijn het loket, de helpdesk en het laboratorium van DGZ gesloten. Daardoor wordt onze werking enigszins aangepast. We zetten alvast even op een rij waar je best rekening mee houdt.

1 tot 7 van de 79 resultaten