Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Veepeilerproject: Spermakwaliteit bij stieren met een Neosporabesmetting blijkt onaangetast

De parasiet Neospora caninum is een belangrijke oorzaak van abortus bij rundvee. Bij vrouwelijke dieren is de ziekte opgenomen in de lijst van koopvernietigende gebreken. Of ook stieren Neospora kunnen overbrengen is tot nu toe niet aangetoond, bijgevolg geldt de koopvernietiging niet voor mannelijke dieren. Over het effect van neosporosis op het mannelijk geslachtsapparaat en de spermakwaliteit is dan ook weinig geweten. UGent ging samen met Veepeiler Rund op onderzoek uit.

Word transitiedeskundige in één dag: workshop voor rundveedierenartsen

Data, labo-onderzoeken en monitoringstools die je iets vertellen over de metabole gezondheid op het melkveebedrijf zijn er in overvloed. Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Neem dan deel aan deze workshop voor rundveedierenartsen waarin we je wegwijs maken in deze materie zodat je het transitiemanagement bij jouw klanten helemaal op punt kan zetten. Schrijf je nu in voor onze workshop die doorgaat in Melle (ILVO) en Geel (Hooibeekhoeve).

Hemelwater opwaarderen tot drinkwater voor je vee? Studienamiddag dinsdag 4 oktober 2022

Kan je regenwater gebruiken als drinkwater voor je vee (melk- en pluimvee) en hoe pak je dat aan? Op deze studienamiddag georganiseerd door Proefbedrijf Pluimveehouderij krijg je zowel een aantal praktijkverhalen als infosessies zoals deze van Jozefien Callens, dierenarts bij DGZ, die de drinkwaternormen voor pluim- en rundvee uit de doeken doet. Kom naar deze studienamiddag en kom te weten wat de mogelijkheden zijn op jouw melk- of pluimveebedrijf.

Wees waakzaam voor eikelintoxicatie!

Door de afgelopen droge zomer zijn al heel wat onrijpe eikels van de bomen gevallen en door wind en storm kunnen er grote hoeveelheden eikels in de weide terecht komen. Runderen gaan, zeker bij beperkt aanbod aan gras of andere voedermiddelen, ook eikels eten. Eikels zijn echter giftig voor runderen en ook voor kleine herkauwers en paarden. Waakzaamheid in deze periode is aan te raden.

Werk eenvoudig en efficiënt samen in een groepspraktijk met FarmFit

Werk jij samen met collega’s in een groepspraktijk en willen jullie gegevens van de bedrijven die jullie begeleiden op een eenvoudige en efficiënte manier kunnen delen en aanpassen? Dat kan perfect met de FarmFit applicatie. Wanneer je in FarmFit deel uitmaakt van een groepspraktijk-account geniet je bovendien van een voordeliger abonnementstarief. Ontdek alle voordelen.

On-practice culture-project leert deelnemers hoe mastitis selectief te behandelen

Met het VLAIO-project ‘On-practice culture’ slaan DGZ en het M-team van de Universiteit Gent de handen in elkaar om op melkveebedrijven een selectieve antibioticabehandeling toe te passen van koeien met klinische mastitis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het niet steeds nodig is om antibiotica toe te dienen. Met een selectieve behandeling zal niet alleen het antibioticaverbruik verminderen maar kan de melk ook sneller in de tank. In augustus organiseerden DGZ en M-team met succes de eerste workshops in het kader van dit project.

Veepeilerproject toont leptospirose aan als mogelijke abortusverwekker bij rundvee in Vlaanderen

In de periode oktober 2021 tot juli 2022 onderzocht Veepeiler Rund alle foetussen met geelzucht die bij DGZ ingestuurd werden op de aanwezigheid van leptospirose. Deze foetussen vertoonden geelverkleuring van de slijmvliezen, het vetweefsel en/of de lever. Bij meer dan een vijfde ervan werd via PCR effectief leptospirose gedetecteerd en al deze positieve gevallen werden tussen oktober en december 2021 vastgesteld. Onderzoek naar leptospirose om de oorzaak van een abortus te vinden, loont dus zeker in geval van een foetus met geelzucht de moeite.

1 tot 7 van de 150 resultaten