078 05 05 23

Nieuw blauwtongvirus in Nederland: uitgebreid onderzoek gestart

Op 10 oktober 2024 werd in Nederland voor het eerst blauwtong serotype 12 (BTV12) vastgesteld bij een schaap en bij een koe en haar kalf in Utrecht. Dit meldde het Nederlandse ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) eerder deze week. Hoewel dit serotype al in andere landen buiten Europa voorkomt, is het nieuw voor Nederland. De Nederlandse minister van LVVN heeft actie ondernomen om de situatie grondig te onderzoeken.

Noodvaccin tegen EHD toegelaten in België

Sinds 8 oktober 2024 is een noodvaccin voor rundvee tegen het epizoötische hemorragische ziektevirus (EHD) toegelaten voor gebruik in België. Deze virale ziekte, die voornamelijk runderen en herten treft, wordt verspreid door muggen van de soort Culicoïdes en veroorzaakt symptomen die lijken op blauwtong. Gebruik van het vaccin bij andere soorten gedomesticeerde of wilde herkauwers die vatbaar zijn voor het virus, zoals herten, moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Lees snel meer.

Herinnering: deel jouw ervaring met BTV3!

Blauwtong serotype 3 (BTV3) vormt een grote zorg binnen de veehouderij. We stuurden zo’n 30.000 rundvee-, schapen- en geitenhouders een vragenlijst om een beter beeld te krijgen van de huidige situatie. Vulde je de vragenlijst nog niet in? Gelieve dit dan alsnog te doen. Jouw input is essentieel in onze gezamenlijke strijd tegen BTV3!

Epizoötische hemorragische disease (EHD): een dreiging voor herkauwers

Sinds oktober 2022 verspreidde epizoötische hemorragische disease (EHD) zich vrij snel in enkele Europese landen, waaronder Frankrijk waar al meer dan 4.500 uitbraken bevestigd werden. België is momenteel nog steeds vrij van de ziekte, maar waakzaamheid is geboden. Het is dan ook belangrijk om het EHD-virus tijdig en nauwkeurig te diagnosticeren. Hiervoor kun je een beroep doen op de twee nieuwe analyses die DGZ Labo sinds kort aanbiedt.

Tijdelijke aanpassingen abortusprotocol rundvee en kleine herkauwers

Het aantal abortussen veroorzaakt door het blauwtongvirus serotype 3 (BTV3) bij runderen en kleine herkauwers is sinds juli dit jaar sterk toegenomen, waardoor de kosten voor analyses en autopsies het abortusprotocol-budget van het FAVV hebben overschreden. Het FAVV informeert dat de analyses in het kader van dit protocol uitgevoerd door DGZ en ARSIA, gefinancierd door het FAVV, tot een minimum worden beperkt voor kadavers die na 4 oktober 2024 binnenkomen, en dit tot eind december 2024.

Help mee in de strijd tegen blauwtong: deel jouw ervaring met BTV3!

Blauwtong serotype 3 (BTV3) vormt een grote zorg binnen de veehouderij. Om meer inzicht te krijgen in de huidige situatie, hebben bijna 30.000 veehouders een vragenlijst ontvangen. Jouw ervaringen met BTV3 zijn dan ook van onschatbare waarde. Vul de vragenlijst in en help mee de strijd tegen BTV3 aan te gaan!

September 2024: Een update van de IBR-situatie in Vlaanderen

Vorige week werd tijdens een routine-tankmelkonderzoek in de provincie Oost-Vlaanderen (Buggenhout) een geval van het IBR-virus vastgesteld op een melkveebedrijf. Begin deze week werd in West-Vlaanderen, naar aanleiding van een verhoogd risico, een bedrijf verdacht van IBR. In dit nieuwsitem lees je meer over de huidige IBR-situatie in Vlaanderen.

1 tot 7 van de 58 resultaten