078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wees waakzaam: EHDV in Frankrijk en komt nader

Het is volop zomer en dat betekent een verhoogde kans op de verspreiding van het Epizootic Hemorrhagic Disease Virus (EHDV). Het FAVV schat dat de EHDV-uitbraak in Frankrijk zich binnen 30 weken tijd kan verspreiden tot aan de Belgische grens. Dankzij onze betrouwbare PCR- en ELISA-analyses kunnen dieren getest worden op de aanwezigheid van het virus. Meer informatie over de situatie in Frankrijk en onze laboanalyses lees je in dit nieuwsitem.

Blauwtong: actuele situatie en het belang van correct ingevulde formulieren

Sinds de start van het nieuwe vectorseizoen zijn er 5 gevallen van blauwtong serotype 3 bevestigd in Vlaanderen (schaap en rund) en twee in Wallonië (rund). De kans is reëel dat er de komende tijd nog meer gevallen zullen worden gemeld. Hou je dieren goed in het oog zodat je snel symptomen van een mogelijke besmetting kunt vaststellen. Belangrijk is om de juiste monsters te laten nemen met op het aanvraagformulier de officiële vermelding “verdenking blauwtong”. Op die manier kunnen we de blauwtongsituatie nauw opvolgen en erover informeren. Een woordje uitleg bij de formulieren voor de monstername.

Blauwtong: wees waakzaam en neem monsters bij de minste verdenking

De voorbije dagen werden in Duitsland en Nederland gevallen van blauwtong gedetecteerd. Ook bij DGZ krijgen we de eerste meldingen van verdenking. Daarom roepen we op tot uiterste waakzaamheid en adviseren we om monsters te nemen van zodra je ook maar enig vermoeden hebt van een mogelijke blauwtongbesmetting. Daarnaast herhalen we ons advies om te vaccineren.

Webinar videolink: Vaccineer nu je dieren tegen blauwtong

Op 2 juli organiseerde DGZ een webinar over blauwtong, meer specifiek over vaccinatie tegen de ziekte. Dit is immers ten sterkste aanbevolen om schapen en runderen te beschermen tegen een nieuwe golf van besmettingen met het virus die verwacht wordt in de tweede helft van dit jaar. Heb je het webinar gemist of wil je de info nog eens horen? Bekijk dan de opname van het webinar in dit nieuwsitem.

Webinar: Vaccineer nu je dieren tegen blauwtong

Vaccinatie tegen blauwtong wordt ten sterkste aanbevolen om schapen en runderen te beschermen tegen een nieuwe golf van besmettingen met het virus die verwacht wordt in de tweede helft van dit jaar. Om veehouders en dierenartsen te ondersteunen, organiseren DGZ en ARSIA samen met het FAVV een webinar, waarbij we meer info geven over de ziekte, de situatie op vandaag en de vaccinatie. Zorg ervoor dat je de juiste info hebt over blauwtongvaccinatie en mis dit webinar niet!

DGZ Labo lanceert analyses voor EHDV

De zomer is in aantocht en dat betekent een verhoogde kans op de verspreiding van het Epizootic Hemorrhagic Disease Virus (EHDV) via stekende insecten, zoals knutten. Om dierenartsen te ondersteunen bij de diagnose van deze ziekte, biedt DGZ Labo vanaf nu een PCR- en ELISA-analyse op EHDV aan. In dit nieuwsitem ontdek je meer over deze nieuwe analyses.

Vaccineren tegen blauwtong serotype 3: derde toestemming voor gebruik

Het FAGG stond vrijdag 7 juni het gebruik toe van Bluevac-3, een derde immunologisch diergeneesmiddel tegen het blauwtongvirus serotype 3. We delen het bericht van het FAGG hierover en benadrukken het belang van de registratie van vaccins door dierenartsen in Sanitel.

1 tot 7 van de 40 resultaten