Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Elektronische oormerken zijn er zowel voor primo-oormerken als voor hermerkingen. De elektronische chip in dit type oormerk maakt het mogelijk om je dieren binnen je bedrijf te herkennen door systemen die daarvoor uitgerust zijn. Denk maar aan toegang tot de melkrobot, dosering van krachtvoer, enz. Let wel: niet elk systeem van elke fabrikant is voorzien om op deze manier te werken. Check met de leverancier van het systeem waarop je de dieren via elektronische oormerken zou willen herkennen.

Voorbeeld van een elektronisch oormerk

Het vrouwelijke deel van een elektronisch oormerk heeft een dikkere, zwarte kop waar de ingebouwde chip zit. Het mannelijke deel, dat aan de achterzijde van het oor bevestigd wordt, is een stuk korter dan bij het klassieke oormerk.

De tang

De rode oormerktang TTU universeel, met rode pin, is geschikt om elektronische oormerken te plaatsen.

Bij deze tangen kan het zwarte opzetstuk verwijderd worden.

Hou er rekening mee dat andere tangen niet kunnen worden aangepast om elektronische oormerken te plaatsen.

Het plaatsen van de oormerken

1. Verwijder het zwarte opzetstuk (de eerste maal kan dit behoorlijk stug gaan).

2. Plaats het vrouwelijk oormerkgedeelte onder het klempedaal van de tang en positioneer het mannelijk gedeelte op de pin en test of beide delen op elkaar zullen aansluiten.

TIP: Plaats de verdikking van het vrouwelijk deel aan de buitenkant van de tang zodat deze niet onder het klempedaal zit. Op die manier vermijd je dat tijdens de plaatsing de technologie beschadigd raakt.

3. Het elektronische oormerk wordt bij voorkeur met het vrouwelijke deel van het oormerk aan de binnenzijde van het oor geplaatst. De positie van het oormerk is tussen de 2 kraakbeenstukken en op ongeveer een derde van het oor vanaf de kop van het dier gezien. In lijn met het Europees advies, raden wij aan om het elektronische oormerk in het linkeroor van het dier te plaatsen.

Algemeen advies

Controleer na het plaatsen van het oormerk of de genezing van de oorwonde goed verloopt en desinfecteer indien nodig.