078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De oorzaak van verwerping

Verwerpingen op een schapen- of geitenbedrijf brengen niet alleen economisch verlies met zich mee, maar vormen ook een risico voor de gezondheid van de veehouder, aangezien veel van de besmettelijke oorzaken van verwerping bij kleine herkauwers overdraagbaar zijn op mensen. Tijdens het lammerseizoen moet daarom altijd voorzichtig worden omgegaan met bezoekers in de stal. Een snelle diagnose is belangrijk om passende maatregelen te nemen en verdere verspreiding van ziekten te voorkomen.

Wat is het abortusprotocol?

Het abortusprotocol omvat een uitgebreid pakket aan analyses waarmee de meest voorkomende besmettelijke oorzaken van verwerpen kunnen worden opgespoord. Daarnaast wordt er een lijkschouwing uitgevoerd om eventuele macroscopische afwijkingen te bekijken. Omdat het abortusprotocol een belangrijk instrument is om de brucellose-vrije status van ons land te monitoren, is het belangrijk dat de veehouder bij elke verwerping contact opneemt met zijn dierenarts, zodat de vereiste monsternames kunnen gebeuren. Sinds begin dit jaar wordt de dierenarts vergoed voor het bezoek en het nemen van de monsters, zoals bij rundvee reeds langer het geval was. Om in aanmerking te komen voor financiƫle tussenkomst van het FAVV, moet er altijd serum van het moederdier genomen worden. Bovendien is het belangrijk om foetus, nageboorte en/of vaginale swab in te sturen, zodat de besmettelijke oorzaken sneller kunnen worden opgespoord. Hoe eerder de monsters worden ingestuurd, hoe hoger de kans op diagnose.

Wat is jouw ervaring met DGZ?

Omdat we onze dienstverlening voortdurend willen verbeteren, stellen we jou graag enkele vragen over jouw ervaring met DGZ. De antwoorden op deze vragenlijst zijn volledig anoniem. Bedankt alvast om ons jouw feedback te bezorgen.