078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

België is sinds oktober 2023 risicogebied voor blauwtong serotype 3. Tot op heden werden in totaal 5 gevallen bevestigd bij schapen. Daarnaast werden tijdens de winterscreening nog 2 gevallen bij rundvee ontdekt. Een grote uitbraak zoals in Nederland is dus uitgebleven, maar de verwachting is dat het virus opnieuw zal circuleren in het voorjaar en de zomer van 2024, wanneer de knutten terug actief worden.

Het is van groot belang dat we een zo goed mogelijk beeld blijven hebben van de situatie in ons land. Heb je ook maar enig vermoeden van besmetting, neem dan contact op met de Lokale Controle Eenheid van het FAVV en laat monsters nemen voor onderzoek op blauwtongvirus (zie procedure 1785121). Blauwtong is namelijk een aangifteplichtige ziekte. De analysekosten worden betaald door het FAVV. Op de website van het FAVV vind je een praktische fiche met de belangrijkste informatie (scrol naar de pdf-fiche voor blauwtong). 

Zorg goed voor je dieren en blijf alert!

Wat is jouw ervaring met DGZ?

Omdat we onze dienstverlening voortdurend willen verbeteren, stellen we jou graag enkele vragen over jouw ervaring met DGZ. De antwoorden op deze vragenlijst zijn volledig anoniem. Bedankt alvast om ons jouw feedback te bezorgen.