078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

België is sinds oktober 2023 risicogebied voor blauwtong serotype 3 (BTV3). Tot op heden bleef het aantal bevestigde gevallen in ons land beperkt, maar de knutten worden stilaan terug actief waardoor de kans op viruscirculatie weer toeneemt. Vooral schapen kunnen ernstig ziek worden na een besmetting met het blauwtongvirus. De sterfte bij schapen in Nederland was het afgelopen najaar dan ook enorm, maar ook bij runderen was de impact van het BTV serotype 3 aanzienlijk.

Vaccinatie blijft de beste manier om dieren te beschermen tegen het blauwtongvirus. Begin mei werd een vaccin tegen serotype 3 goedgekeurd door het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) voor gebruik in ons land. Het vaccin is sinds deze week beschikbaar bij de groothandel en de eerste schapen en runderen werden reeds gevaccineerd. Wie zijn dieren nog tijdig wil beschermen tegen dit serotype, contacteert dus best zo snel mogelijk zijn dierenarts die het vaccin alvast kan bestellen via de groothandel.

 

Wees waakzaam!

Blauwtong is een aangifteplichtige ziekte: heb je een vermoeden dat een of meerdere van je dieren besmet zijn, contacteer dan de Lokale Controle Eenheid van het FAVV en laat stalen nemen/neem stalen voor onderzoek op blauwtongvirus (zie procedure 1785121). De analysekosten worden betaald door het FAVV. Op de FAVV-website vind je een fiche met de meest belangrijke informatie (klinische symptomen, ...).

 

Symptomen

Schapen die besmet zijn met blauwtong hebben o.a. koorts, ze vermageren en hebben ontstekingen en blaasjes of letsels in de muil. Ook kreupelheid door ontsteking van de kroonrand komt voor. Bij runderen en geiten zien we naast dezelfde symptomen die schapen vertonen ook een gedaalde melkproductie. Een uitgebreid overzicht van de symptomen vind je op onze blauwtongziekte-webpagina.

   

Geef je dieren een goede verzorging en vooral: wees alert!