078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Vroege detectie en maatregelen cruciaal

Naar aanleiding van deze haard willen we onder de aandacht brengen dat klinische IBR aangifteplichtig is. Dit betekent dat, als je ziekteverschijnselen vaststelt die kunnen wijzen op IBR (koorts, ademhalingsproblemen, verwerping …) bij één of meerdere runderen van een beslag, het noodzakelijk is om de bedrijfsdierenarts zo snel mogelijk te contacteren om een klinisch onderzoek van de dieren te laten uitvoeren. Hij neemt de nodige monsters en stuurt ze voor virologisch onderzoek naar een laboratorium erkend voor dierziektebestrijding. De analysekosten worden gedragen door het Sanitair Fonds. Van zodra de onderzoeksresultaten de verdenking bevestigen, wordt het FAVV geïnformeerd. In een vroege fase kan virusverspreiding nog tegengehouden worden, daarom is tijdige detectie cruciaal.

Verhoogd risico bij haard of insleep

Het beheer van een haard (aantonen virus) ligt volgens de huidige wetgeving in handen van het FAVV, waarbij contactbedrijven in samenspraak met DGZ worden opgespoord en op de haard onder andere noodvaccinatie kan worden toegepast. Bij gevallen van IBR-insleep (aantonen antistoffen wildvirus) identificeert DGZ bedrijven als verhoogd risico op basis van epidemiologisch onderzoek. Deze bedrijven worden op individuele basis gecontacteerd door DGZ en krijgen de opdracht een (gerichte) steekproef en/of tankmelkonderzoek uit te voeren. Het epidemiologisch onderzoek behelst onder meer diercontacten (aan- en afvoer), buurtbedrijven in de regio, eventueel deelname aan verzamelingen (bv. prijskampen) en linken door erfbetreders.

In de provincie West-Vlaanderen is er een sterke toename van het aantal bedrijven met een verhoogd risico. De voorbije drie maanden heeft DGZ verschillende bedrijven gecontacteerd om acties te nemen in het kader van verhoogd risico. Het doel van die acties is in de eerste plaats in het belang van de betrokken bedrijven zelf, namelijk vroege detectie van IBR om verdere verspreiding binnen het bedrijf te vermijden. In tweede instantie zijn die acties er in het belang van andere bedrijven, meer bepaald om door opsporing mogelijke verspreiding naar andere bedrijven te kunnen voorkomen.

Bioveiligheid, dé manier van werken

Ongeacht of er al dan niet een verhoogd risico is, benadrukken we dat het een must is dat elke erfbetreder - zoals steeds - de nodige bioveiligheidsmaatregelen correct toepast. Blijf ook altijd alert in het geval van aankoop van runderen, zeker wanneer het transport niet rechtstreeks verloopt, want de kans bestaat steeds dat er besmette runderen aanwezig zijn. Specifiek naar aanleiding van de nieuwe haard in West-Vlaanderen, vragen we aan de hele sector en alle erfbetreders om uiterst alert te zijn, in het bijzonder in de regio Aartrijke, Jabbeke, Torhout, Koekelare, Ichtegem en Zedelgem. Naast een goede bioveiligheid is vaccinatie onder de huidige wetgeving nog steeds een mogelijke manier om IBR tegen te gaan. Bespreek dit best samen met je bedrijfsdierenarts.

Bericht geüpdatet op 19/01/2024