078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wat is PathoSense?

PathoSense biedt een compleet platform voor infectieziekten in de diergeneeskunde aan via nanopore sequencing (Oxford Nanopore Technologies), van monstername tot en met diagnostische interpretatie. Via een gepatenteerde swab kan je als dierenarts op eenvoudige wijze monsters verzamelen en de pathogenen in het monster opzuiveren. De registratie van de analyse gebeurt via de PathoSense-app. Aangezien het platform gebruik maakt van een metagenoom analyse gebaseerd op ad random nanopore sequencing, hoef je geen voorafgaande selectie te maken van de te testen pathogenen. Hierdoor kan er een brede identificatie van virussen en bacteriën uitgevoerd worden bij acuut zieke dieren. De analyse kan ingezet worden voor alle diersoorten.

Wanneer gebruik je PathoSense?

In de volgende gevallen kan PathoSense worden gebruikt:

  • Bij een acuut klinisch probleem waarbij er geen link kan worden gelegd met een bepaald pathogeen of wanneer een complex vermoed wordt.
  • Wanneer verschillende gerichte diagnostische testen geen antwoord hebben kunnen bieden over de oorzaak van het huidige klinische probleem.
  • Als het dier al gestorven is, is het gebruik van monsters alleen aan te raden als weefsels vers gecollecteerd kunnen worden (<12 uur na sterfte) en wanneer het dier gekoeld (4 °C) bewaard werd. Als er al sterk postmortaal verval is opgetreden, is het analyseren met PathoSense niet aanbevolen.

In onderstaande tabel vind je enkele indicaties waarvoor PathoSense is aangewezen. PathoSense kan ook worden gebruikt op andere types monsters (vb. swab conjunctiva, eieren, …). Bij landbouwhuisdieren kunnen tot 5 dieren gepoold worden in één analyse.

INDICATIE MONSTER
Bovenste luchtweginfectie Neusswab
Diepe luchtweginfectie Trancheobronchiale swab (o.a. varken) of BAL (o.a. rund, hond, slang)
Enteritis Rectale swab of swab van darminhoud
Systemische infecties Serum 
Reproductieprobleem Foetus 
Weefsels met pathologie  Na het maken van incisies in de laesies kan de swab gebruikt worden om gelokaliseerde laesies te bemonsteren. Het autopsieteam van DGZ kan jou hierin bijstaan.

Specifieke monsternamekit

De specifieke PathoSense-kit zorgt voor standaardisatie van de monstername, waarbij de pathogenen meteen opgezuiverd worden. Hierdoor kan versneld naar de third-generation sequencing gegaan worden. De werking van deze sampling kit wordt uitgelegd in deze instructievideo. De PathoSense monsternamekit kan via DGZ worden besteld (aanduiden op de bestelbon laboratoriummateriaal).

Bij de analyse is een correcte monstername op de plaats waar de pathologie zich afspeelt zeer belangrijk. Bekijk dit nieuwsitem met instructievideo's die je stap voor stap uitleggen hoe je dat moet doen, zodat je het meeste uit de PathoSense-analyse haalt. Ook het tijdstip van monstername is belangrijk: PathoSense geeft voornamelijk een beeld van wat er zich op dat exacte moment in het dier afspeelt en vermenigvuldigt.

Analyse en resultaat

DGZ Labo voert de PathoSense-analyse 1 keer per week uit, wat betekent dat de gemiddelde doorlooptijd maximum 8 werkdagen is (met uitzondering van vakantieperiodes). In de PathoSense-app vind je gemakkelijk en snel de resultaten van aanvragen die via de app werden geregistreerd.

Meer weten? 

Op donderdag 18 april 2024 organiseert PathoSense een webinar over diagnostiek via de tool. Meer info en inschrijven via deze link.

Met vragen over PathoSense kun je steeds terecht bij onze helpdesk op het nummer 078 05 05 23 of via helpdesk@dgz.be.

Op 1 april 2024 wijzigt er een en ander op het gebied van de PathoSense-werking.