078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier
Laat een dier standaard nog steeds vertrekken met een verplaatsingsdocument

Indien Sanitel niet toelaat om dit document aan te vragen, betekent dit dat het dier ook effectief niet mag verhandeld worden en bijgevolg onherroepelijk zal moeten terugkeren om vervolgens opnieuw de volledige aankoopprocedure op je eigen beslag te doorlopen.

    

Kan je een dier toch zonder verplaatsingsdocument laten vertrekken?

Wettelijk gezien kan dit reeds, maar op dit moment is dit praktisch nog niet haalbaar voor de volgende schakels in de handel. Indien je dit toch doet, moet je de vertrekmelding zeker al registreren vooraleer het dier vertrekt. Kan je het vertrek niet melden, dan betekent dit opnieuw dat het dier niet mag verhandeld worden. Let hier dus zeker mee op: een dier zonder document of zonder vertrekmelding mag in geen geval vertrekken.

    

De verplaatsingsdocumenten hebben enkel nog een functie in de handel

Bij sterfte van een dier betekent dit dan ook dat je geen document meer hoeft op te sturen naar DGZ. Ook als je nog over een oud paspoort van het gestorven dier beschikt, hoef je dit niet meer op te sturen naar DGZ.

   

Registreer nog steeds je vertrekmelding binnen de 7 dagen

Je dient ook nog steeds het versienummer in te geven. Dit staat niet meer apart op de nieuwe documenten geprint, maar vind je wel nog steeds terug in de barcode op het document. Dit is het cijfer vlak voor je beslagnummer in de barcode (het 2de cijfer in het 2de deel van de barcode, zie afbeelding).

Versienummer barcode 

    
Moet een dier naar het slachthuis vooraleer het tweede aankooponderzoek gekend is?

Zorg er dan voor dat je vertrek naar slachthuis geregistreerd is vóór het dier bij jou vertrekt. Registreer ook een VKI-melding via Veeportaal of geef het ingevulde VKI-formulier mee. In je vertrekmelding geef je ook het nummer van het slachthuis in bij ‘Geplande inrichting’, zo beschikt het slachthuis ook over de digitale info die het nodig heeft voor de verdere verwerking.

    

Wat als een aangekocht dier niet voldoet waardoor je het niet op je bedrijf kan/wil houden?

In dit geval voorziet de wetgeving dat een aangekocht dier terug mag naar de verkoper vóór de resultaten van alle verplichte aankooponderzoeken gekend zijn. Dit kan echter enkel door een vastgelegde procedure te volgen: zowel de aankoper van het dier als de verkoper die het dier terugneemt bezorgt een verklaring aan de helpdesk van DGZ over welke dieren op welke datum zullen terugkeren. Onze helpdeskmedewerkers zorgen er vervolgens voor dat de vertrekmelding van het dier geregistreerd wordt op de voorziene vertrekdatum en volgen de aankomst van het dier verder op.

    

Andere items in deze reeks:
Meer weten

Verder op onze website vind je alle info over de nieuwe wetgeving Identificatie en Registratie.

Heb je ondanks deze info toch nog vragen over het nieuwe KB? Contacteer dan onze helpdeskmedewerkers, zij helpen je graag verder. Je kunt hen bellen op 078 05 05 23 of mailen naar helpdesk@dgz.be.