Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Uit de verzamelde gegevens bleek dat, op bedrijven die hun jongvee-opfok goed onder controle hebben, de groei van het jongvee de curve volgt die overeenkomt met een afkalfleeftijd van 22 maanden (ALVA 22 in Figuur 1). Gemiddeld kalven de dieren op deze bedrijven uiteindelijk af op 23,7 maanden.

KalFit groeicurves

Figuur 1. Geactualiseerde groeicurves in functie van de afkalfleeftijd van de vaarzen (ALVA 22, 24 en 27)

In de opfok van een kalf zijn er enkele mijlpalen die je gemakkelijk kan aangrijpen om de opfokresultaten op je bedrijf te controleren. Zo streef je best naar een lichaamsgewicht van het kalf van 80-85 kg op twee maanden (na spenen), 200 kg op een leeftijd van zes maanden en 380-400 kg wanneer je begint met insemineren. Op bedrijven met een goede opfok kan vaak al vanaf 13 maanden (of soms nog vroeger) gestart worden met insemineren zodra het gewicht van 400 kg bereikt wordt.
 

Aan de slag!

Met de nieuwe formules werd ook de tabel geactualiseerd waarmee je het lichaamsgewicht van jongvee kan inschatten aan de hand van borstomtrek of kruishoogte (Tabel 1). Zo kan je ook zonder baskuul, met een lintmeter, op een vlotte manier de groei van het jongvee opvolgen. Heb je geen lint- of stokmeter bij de hand, dan kan je de kruishoogte van het jongvee monitoren met behulp van een streep op de muur, bijvoorbeeld op 137 cm hoogte. Bij deze kruishoogte zijn de dieren immers zwaar genoeg om geïnsemineerd te worden.
 

Jongveetool

Je kan de groei van het jongvee zelf bijhouden via onderstaande tabel, maar je kan ook gebruik maken van de Jongveetool. Met deze gratis online applicatie kan je zelf de gewichten en/of metingen registreren en de groei van je jongvee opvolgen en evalueren. Registreren kan via https://jongveetool.inagro.be

Tabel 1. Geactualiseerde omrekentabel jongvee (gewicht, borstomtrek, kruishoogte)

Tabel groeicurves kalveren

 
Auteurs: Evi Canniere (Inagro), Matthieu Frijlink (ILVO Rundveeloket)

Project KalFit organiseert twee demonstratiebeurzen over jongvee-opfok. Je kunt er live demonstraties bijwonen en producten in actie zien in verschillende categorieën. Geplande demo’s: kalverdrinkautomaten, biestmeters, melktaxi’s, pasteurs, kalverhutten, JongveeTool. Daarnaast is dit ook een klassieke beurs waar producenten hun tools voor een geslaagde jongvee-opfok tonen aan het publiek.

Deze demo-beurzen vinden plaats:

  • op donderdag 30 september in de Hooibeekhoeve (Geel)
  • op dinsdag 5 oktober bij ILVO Dier (Melle).