Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De PCR-analyse en het histologisch onderzoek van de letsels die werden opgemerkt in het slachthuis, bevestigden de aanwezigheid van Mycobacterium bovis. Het bedrijf, dat in totaal 236 runderen houdt, is daarom tot haard van tuberculose verklaard. Alle dieren op het bedrijf die ouder zijn dan 6 maanden, zullen worden bemonsterd voor gamma-interferon- en ELISA-tests.

Het epidemiologisch onderzoek is aan de gang. Ook de runderen van 44 contactbeslagen zullen gescreend worden op tuberculose.

Het FAVV heeft alle maatregelen genomen die nodig zijn om de verspreiding en de overdracht van de ziekte te voorkomen en zal dat blijven doen. Naar aanleiding van deze vaststelling, benadrukt het FAVV nogmaals het belang van de postmortemkeuring in het slachthuis.

Op Europees niveau is België sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose. De recente gevallen brengen deze status niet in gevaar.

 

Rundertuberculose haarden

België is sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose, vanaf dan zien we dat het aantal gevallen schommelt. Sinds vorig jaar werden er opnieuw verschillende haarden gedetecteerd.

Alert zijn voor rundertuberculose is dus de boodschap.

Meer lezen: