078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Ongeveer 1.100 melkveebedrijven lieten deze campagne al een screening uitvoeren. Dat is bijna 70 procent van de bedrijven die dit werkjaar een monstername voor paratuberculose gepland hebben. De bemonsteringsperiode loopt nog tot eind april 2024. De bemonstering kan gebeuren via MPR-monstername door CRV of je kunt je dierenarts bloed- of melkmonsters laten nemen.

Positief? Dit kun je doen 

Op 510 bedrijven testten één of meerdere runderen positief bij het antistoffenonderzoek. Ben jij een van die melkveehouders met besmette runderen? Neem dan de nodige maatregelen om verdere verspreiding in jouw kudde tegen te gaan.

Enkele nuttige tips:
  • Bespreek de resultaten met jouw bedrijfsdierenarts. Bekijk samen welke stappen zinvol zijn om de problematiek aan te pakken. Ook bij onverwachte resultaten in de screening is jouw dierenarts het eerste aanspreekpunt om tot opheldering te komen.
  • Verwijder besmette runderen best zo spoedig mogelijk van het bedrijf en neem in afwachting daarvan de nodige maatregelen om verdere verspreiding van de bacterie tegen te gaan. Je kan bij het ruimen van positief geteste dieren wel rekening houden met enkele specifieke factoren zoals dracht en lactatie.
  • Een handig hulpmiddel om de planning van afvoer vast te leggen, is de PCR-test. Is deze positief, dan scheidt het besmette rund op dat moment de bacterie uit en vormt het een acuut gevaar voor de overige dieren op het bedrijf. Ruim deze dieren zo snel mogelijk op. Maar: een negatieve PCR-test betekent niet dat het rund niet besmet is! Beschouw deze dieren daarom nog altijd als risicodieren voor de rest van de kudde.
  • Binnen het paratuberculoseprogramma gelden specifieke termijnen - verbonden aan het behalen van een A- en B-niveau - voor het ruimen van seropositieve dieren. Raadpleeg het reglement voor meer informatie. Voer dieren steeds rechtstreeks af naar het slachthuis of het destructiebedrijf. Met een negatieve PCR-test hoef je een besmet dier dat werkjaar niet op te ruimen om een opvolgingsniveau te behalen, maar zoals gezegd: denk eraan dat deze runderen een risico blijven voor je bedrijf.
  • Aangezien er geen behandeling bestaat voor paratuberculose is het cruciaal om nieuwe besmettingen te voorkomen. Verder op onze website vind je meer info over de ziekte paratuberculose samen met verschillende tips om jouw jongvee te beschermen en zo de besmettingscyclus te doorbreken.

Wat is jouw ervaring met DGZ?

Omdat we onze dienstverlening voortdurend willen verbeteren, stellen we jou graag enkele vragen over jouw ervaring met DGZ. De antwoorden op deze vragenlijst zijn volledig anoniem. Bedankt alvast om ons jouw feedback te bezorgen.