078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Het ontstaan van PRRSV

PRRSV werd in de late jaren '80 ontdekt, toen een 'nieuw' virus bijna gelijktijdig zowel in Europa als in de Verenigde Staten ademhalings- en vruchtbaarheidsproblemen bij varkens veroorzaakte. Dit mysterieuze virus kreeg later de toepasselijke naam ‘porcien respiratoir en reproductief syndroom virus’, afgekort PRRSV. Het werd onderverdeeld in twee grote groepen: het Europese type en het Amerikaanse type. Binnen deze groepen is er aanzienlijke variatie tussen PRRS-stammen, wat kan leiden tot grote verschillen in het ziekmakende effect ervan. 

De impact van PRRSV op varkens

Tijdens de studieavond gaf professor Hans Nauwynck, hoofd van het Laboratorium voor Virologie aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent en PRRS-expert, gedetailleerde uitleg over het infectieproces en de gevolgen van een PRRS-infectie. Hij benadrukte hoe PRRSV in staat is om een van de meest cruciale afweercellen van het varken, de macrofaag, te infecteren. Het virus dringt de macrofagen binnen, waardoor deze afweercellen uiteenvallen in blaasjes die het virus bevatten. Op deze manier wordt het virus beschermd en kan het blijven circuleren in het varken.

Bij besmette varkens kan het virus zich via deze blaasjes verspreiden naar verschillende organen, meer bepaald via het bloed. Bij biggen en vleesvarkens tast PRRSV voornamelijk de longen aan, wat leidt tot ademhalingsproblemen. Bij zeugen kan PRRSV de drachtige baarmoeder infecteren, waarbij de gevolgen afhangen van het tijdstip tijdens de dracht waarop de infectie plaatsvindt. Deze infectie kan leiden tot late verwerpingen, vroeggeboortes of dood- en zwakgeboren biggen. Tot slot zijn varkens die geïnfecteerd zijn met PRRSV vatbaarder voor andere infecties, omdat PRRSV de afweer verstoort. Professor Nauwynck noemt dit fenomeen 'PRRS-plus'. De term 'plus' verwijst naar alle andere ziekteverwekkers die aanwezig zijn op het bedrijf en die extra problemen kunnen veroorzaken doordat de afweer van het varken verzwakt is tijdens een PRRS-infectie.

De bestrijding van het virus

Professor Nauwynck sloot zijn verhaal af met een bespreking van de verschillende mogelijkheden om PRRSV aan te pakken. Hij benadrukte het cruciale belang van bioveiligheid, aangevuld met vaccinatie. Hierbij vergeleek hij twee soorten geregistreerde vaccins. Enerzijds de geattenueerde of levende vaccins die 90% effectief zijn tegen verschillende types PRRSV. Het nadeel is echter dat de virusstammen in deze vaccins zich ook tussen varkens kunnen verspreiden. Aan de andere kant zijn er de geïnactiveerde of dode vaccins die volledig veilig zijn, maar minder effectief bij varkens die nog niet zijn blootgesteld aan PRRSV. Het is daarom van groot belang om steeds met je bedrijfsdierenarts te overleggen welk vaccinatieschema het beste past bij jouw bedrijf.

Wat je als veehouder helemaal zelf in de hand hebt, is het beperken van PRRS-plus! Door onder andere grondig te reinigen en te ontsmetten vermijd je de circulatie van andere ziekteverwekkers op je bedrijf en zorg je voor een minder ernstige impact van een PRRS-infectie.

De Monitoring van PRRSV

Om te bepalen welke maatregelen nuttig zijn voor de situatie op jouw bedrijf, is Monitoring de eerste stap. In een volgend nieuwsitem kom je alles te weten over de mogelijkheden van Monitoring en hoe je hiermee aan de slag kan gaan.

Meer informatie

Wil je meer informatie over PRRSV? Neem dan een kijkje op onze website. Of neem contact op met onze helpdeskmedewerkers, zij staan steeds voor je klaar via helpdesk@dgz.be of op het nummer nummer 078 05 05 23.