078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Risico-enquête voor varkensbedrijven

De regelgeving maakt een onderscheid tussen varkensbedrijven met 3 of minder varkens en de varkensbedrijven met meer dan 3 varkens:  

  • Indien het bedrijf meer dan 3 varkens heeft, is de risico-enquête gebaseerd op de Biocheck van de UGent, aangevuld met een aantal vragen over wettelijke verplichtingen.  
  • De risico-enquête voor de varkensbedrijven met 3 of minder varkens bestaat enkel uit vragen omtrent wettelijke verplichtingen.  
  • Voor de houders van gezelschapsvarkens is de risico-enquête niet verplicht maar wel sterk aanbevolen. 

Elk bedrijf moet deze risico-enquête jaarlijks herhalen, met een minimum van 10 maanden en een maximum van 14 maanden tussen 2 opeenvolgende enquêtes. De risico-enquête moet ingevuld worden door de bedrijfsdierenarts via de module ‘Bioveiligheidsaudit’, die gekoppeld werd aan de FarmFit applicatie (zie verder).

Meer informatie over deze regelgeving kan je terugvinden in de omzendbrief van het FAVV. 

Als er nog geen risico-enquête is uitgevoerd voor je bedrijf, neem dan zeker contact op met je bedrijfsdierenarts die dit voor jou in orde zal brengen.

FarmFit: een handig hulpmiddel voor bedrijfsdierenartsen

Met de FarmFit app kan jouw bedrijfsdierenarts deze risico-enquête en bijhorend actieplan op een eenvoudige en zeer efficiënte manier overmaken aan het FAVV. 

FarmFit is een applicatie die DGZ en ARSIA ontwikkeld hebben voor dierenartsen, om een vlotte opvolging van bedrijfsbezoeken mogelijk te maken. De app helpt de dierenarts om samen met de veehouder voor een nog gezonder en fitter bedrijf te gaan.  

Het FAVV vond in FarmFit de ideale tool om er de wettelijk verplichte risico-enquête voor varkensbedrijven aan te koppelen. Met de module ‘Bioveiligheidsaudit’, gefinancierd door het FAVV, kan jouw bedrijfsdierenarts de risico-enquête op een gemakkelijke manier invullen én gelijktijdig een bijhorend actieplan opmaken. Eenmaal ingevuld hoeft hij enkel het bezoekrapport aan te maken en toestemming te geven om de gegevens te delen met het FAVV. Vervolgens wordt de nodige info automatisch doorgestuurd.