078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Mycoplasma Gallisepticum wordt in België wettelijk bestreden bij vermeerderingspluimvee en op legbedrijven die een toelating hebben voor intracommunautaire handel. In ons land werd in 2019 voor het laatst een commercieel pluimveebedrijf positief getest binnen dit programma. Sinds eind vorig jaar doen zich echter steeds meer uitbraken voor op een aantal Nederlandse pluimveebedrijven in de buurt van de Belgische grens. Ondertussen zijn er nu ook in ons land 2 bedrijven positief getest voor MG. Waakzaamheid is dus geboden.

Een MG besmetting heeft grote economische gevolgen, voornamelijk voor fokbedrijven aangezien deze geruimd worden bij een uitbraak.

   

Hoe MG aanpakken?
  • Voorkomen is beter dan genezen, zorg dus voor een goede bioveiligheid en beperk het risico op insleep van MG op je bedrijf. Meer info over bioveiligheid op pluimveebedrijven vind je op de infopagina bioveiligheid en preventie op onze website.
  • Merk je ziektetekenen of productiedaling op bij jouw kippen? Raadpleeg dan jouw dierenarts.
  • Zijn er klinische tekenen die je doen vermoeden dat er mogelijk sprake is van een besmetting met MG, vergeet dan bij autopsie zeker geen PRC-onderzoek aan te vragen.

 

Meer info over de situatie in Nederland kan je terugvinden op de website van GD, de Nederlandse tegenhanger van DGZ: Toename van klinische uitbraken van Mycoplasma gallisepticum (Mg) bij commercieel pluimvee (gddiergezondheid.nl)