Voor Veeportaal en DGZ Online: klik op 'MIJN DGZ'
Gewijzigde verkeerssituatie in Torhout: hoe geraak ik bij DGZ?

078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

De nieuwe besmettingen zijn gesitueerd bij wilde vogels in West-Vlaanderen (Middelkerke en Oostende), Antwerpen (Duffel, Kalmthout en Zandhoven) en Limburg (Bree en Zonhoven). Het gaat om watervogels (eenden, ganzen en strandlopers) en een roofvogel. Het volledige overzicht is terug te vinden op de website van het FAVV.

Voorlopig zijn er in het zuiden van ons land nog geen besmettingen vastgesteld, maar in Noordoost-Frankrijk (op ongeveer 70 kilometer van de grens met België-Luxemburg) zijn er wel besmette wilde vogels gevonden. Dit betekent dat de kans reëel is dat het virus ook in ons land bij verschillende soorten wilde vogels circuleert. Waardoor het risico op insleep van vogelgriep bij pluimvee toeneemt. Om dit te vermijden is het uitermate belangrijk om de maatregelen, die maandag 15 november ingingen (lees ons nieuwsbericht hierover) strikt toe te passen.

Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, heeft vogelgriep zich dit seizoen al veel meer verspreid in Europa en zijn er vooral veel meer besmettingen vastgesteld bij pluimvee. Vooral Noord-Italië, waar het virus rondgaat in de kalkoenenhouderij, springt daarbij in het oog.

   

Merk je een verhoogde sterfte op of een ander symptoom van ziekte, contacteer dan onmiddellijk je bedrijfsdierenarts.
Dierenartsen moeten op hun beurt onmiddellijk de LCE verwittigen in geval van verdenking.

     

Lees meer:

  • Meer info over vogelgriep en een volledig overzicht van de maatregelen is terug te vinden op de website van het FAVV.