078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Mis de juiste diagnose niet!

PathoSense biedt een compleet ‘staalname-tot-en-met-diagnostisch-interpretatie’-platform voor infectieziekten in de diergeneeskunde aan via nanopore sequencing (Oxford Nanopore Technologies) en is ontstaan als spin-off van de UGent. Via een gepatenteerde nieuwe swab kan je als dierenarts op een eenvoudige wijze monsters collecteren en de pathogenen in het staal meteen opzuiveren. De registratie van de analyse gebeurt via een intuïtieve mobiele app. Aangezien het platform gebruik maakt van een metagenoom analyse gebaseerd op ad random nanopore sequencing, hoef je geen voorafgaande selectie te maken van de te testen pathogenen. Hierdoor kan er een brede identificatie van virussen en bacteriën uitgevoerd worden bij acuut zieke dieren. Deze analyse kan ingezet worden voor alle diersoorten en is dus een sterke verrijking voor het reeds uitgebreide portfolio aan diagnostische mogelijkheden bij DGZ.

Wanneer gebruik je PathoSense?

  • Bij een acuut klinisch probleem waarbij er geen link kan worden gelegd met een bepaald pathogeen of wanneer een complex vermoed wordt.
  • Wanneer verschillende gerichte diagnostische testen geen antwoord hebben kunnen bieden over de oorzaak van het huidige klinische probleem.
  • Als het dier al gestorven is, is het gebruik van monsters alleen aan te raden als weefsels vers gecollecteerd kunnen worden (<12 uur na sterfte) en wanneer het dier gekoeld (4 °C) bewaard werd. Als er al sterk postmortaal verval is opgetreden, is het analyseren met PathoSense niet aanbevolen.

Ook bij deze analyse is de eerste stap in het hele proces zeer belangrijk: een correcte monstername op de plaats waar de pathologie zich afspeelt. Het tijdstip is ook zeer belangrijk: PathoSense geeft vooral een beeld van wat er op dat exacte moment in het dier afspeelt en sterk aan het vermeerderen is.

PathoSense is op dit moment aangewezen voor de volgende indicaties:

  • Bovenste luchtweginfecties: neusswab
  • Diepe luchtweginfecties: tracheobronchiale swab (vb. varken), BAL (vb. rund)
  • Weefsels met pathologie: na het maken van incisies in de lesies kan de swab gebruikt worden om gelokaliseerde      laesies te bemonsteren - hiervoor kan het autopsieteam van DGZ u bijstaan
  • Enteritis: rectale swab of swab van darminhoud
  • Systemische infecties: serum
  • Reproductieproblemen: foetussen

Voor landbouwhuisdieren kunnen tot 5 dieren gepoold worden in één analyse. De doorlooptijd is een week.

Specifieke monsternamekit

De specifieke monsternamekit zorgt voor standaardisatie van de monstername, waarbij de pathogenen meteen opgezuiverd worden. Hierdoor kan versneld naar de third-generation sequencing gegaan worden. De werking van deze sampling kit wordt uitgelegd in deze instructievideo.

De PathoSense monsternamekits kunnen via DGZ worden besteld (aanduiden op de bestelbon laboratoriummateriaal). Er bestaan twee types:

  • een lang type, aanbevolen voor monsternames bij runderen en paarden,
  • een kort type, aanbevolen voor de andere diersoorten.

Waarom kiezen voor PathoSense?

PathoSense is een unieke diagnostische test en laat jou toe om een volledige analyse van een infectieus ziekteprobleem te analyseren. Het opzuiveren van de monsters met de sampling kit zal een goede invloed hebben op de kwaliteit van jouw analyses. Zonder voorafgaande selectie kan je met een open vizier alle virale en bacteriële ziekteverwekkers in beeld brengen. Dit laat toe om een complex probleem ten gronde te analyseren en om de test bij ALLE diersoorten in te zetten. Je kan bij DGZ ook terecht om samen met onze regiodierenartsen de resultaten te analyseren en oplossingsgericht een aanpak uit te bouwen. PathoSense is bovendien sterk wetenschappelijk onderbouwd en ontstaan als spin-off van de UGent, met Dr. Sebastiaan Theuns en Prof. Hans Nauwynck als co-founders. Zij zullen DGZ ook blijven bijstaan bij de ondersteuning met de laatste nieuwe wetenschappelijke inzichten en vernieuwingen aan de test. Twijfel niet en profiteer van al deze voordelen van de PathoSense analyse.

    

In onze nieuwsbrief van volgende week gaan we dieper in op alle praktische aspecten van deze nieuwe analysetool (o.a. ophaling van de monsters, lopende samenwerkingen met privélaboratoria zoals AML Medvet, Velab en Medilab).