078 05 05 23
Kies je dier
Kies je dier

Wat zijn zoönosen?

Heel wat ziekten die verwerping veroorzaken bij schapen en geiten kunnen ook gevaarlijk zijn voor de veehouder zelf, omdat het zoönosen zijn. Zoönosen zijn ziekten die van dieren op mensen kunnen overgaan. Hoewel Q-koorts wellicht het meest bekend is, vooral na de problemen in Nederland, kunnen ook Chlamydiose, Listeriose en Toxoplasmose abortus veroorzaken, en mogelijks een zoönose zijn. Binnen het abortusprotocol, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de monitoring van brucellose, eveneens een zoönose, worden heel wat verschillende abortusoorzaken onderzocht, gefinancierd door het FAVV.

Belang van een snelle diagnose

Het is belangrijk om bij verwerping van één of meerdere dieren direct contact op te nemen met de dierenarts, zodat de juiste monsters kunnen worden genomen. Een snelle diagnose is cruciaal om de juiste maatregelen te kunnen nemen en verdere verspreiding van ziekten te voorkomen.

Risico’s voor zwangere vrouwen en kwetsbare groepen

Omdat veel van de genoemde ziekteverwekkers ook potentieel gevaarlijk zijn voor ongeboren baby’s, is het aangeraden dat zwangere vrouwen tijdens de lammerperiode uit de stal blijven. Ook jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand lopen een hoger risico om ziek te worden door een zoönose. Beperk dus de toegang tot de stal, vooral wanneer er verwerpingen vastgesteld worden!

 

Voorzorgsmaatregelen

Om jezelf als veehouder te beschermen, is het raadzaam om tijdens het verlossen van schapen of geiten handschoenen en beschermende kleding te dragen, en regelmatig de handen te wassen. Het is geen goed idee om in de stal te eten en te drinken. In geval van een verwerping dient het verworpen materiaal zo snel mogelijk uit de stal te worden verwijderd.

 

Andere zoönosen

Er zijn nog tal van zoönosen die niet gerelateerd zijn aan abortus, zoals ecthyma (zere bekjes), cryptosporidiose en caseuze lymfadenitis. Word je ziek na contact met een (verworpen) schaap of geit? Informeer je huisarts dan zeker over dit contact.